یکی از راه های خوشمزه شدن شیر مادر برای نوزاد، ایجاد تغییرات در برنامه غذایی است! شیر مادر، مقویترین و مفیدترین خوراکی برای نوزادان است؛ زیرا میتواند تمامی مواد مغذی مورد نیاز کودک را تامین کند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن او شود. به علاوه، شیر مادر دارای خواص ضدعفونی کننده است؛ از این رو، از ابتلای نوزاد به انواع بیماریها جلوگیری میکند. انتخاب یک رژیم غذایی کامل، متعادل و سرشار از غلات، میوه و سبزیجات، میتواند باعث خوشمزه شدن شیر مادر شود. با توجه به اینکه شیردهی به نوزاد تا 6 ماهگی ضروری و حیاتی است؛ در این مطلب به بررسی رازهای خوشمزه شدن شیر مادر خواهیم پرداخت.
چه چیز شیر مادر را خوشمزه میکند؟
شیر مادر در مقایسه با شیر خشک، خواص بسیار بیشتری برای نوزادان دارد و بیشتر به رشد و نمو آنها کمک خواهد کرد. پروتئین، کربوهیدرات، ویتامین و چربی، برخی از مواد مغذی و املاح معدنی ضروری هستند که در شیر مادر یافت میشوند. همچنین، یکی دیگر از ترکیبات مهم در شیر مادر، “لوکوسیتها” هستند که مانع از ابتلای نوزادان به بیماریهای عفونی میشوند. شیردهی به نوزادان، نه تنها فواید بسیاری برای کودکان دارد؛ بلکه باعث افزایش سلامتی مادران نیز خواهد شد!
البته، مادران شیرده باید طی این دوره، غذاها و نوشیدنیهایی را مصرف کنند که باعث مقویتر و خوشمزهتر شدن شیر آنها میشوند. شایان ذکر است که؛ مادران شیرده علاوه بر توجه به نوع مواد خوراکی مصرفی، باید به تنظیم میزان دریافت مایعات مصرفی و مواد غذایی خود نیز دقت نمایند. به عنوان مثال؛ در وبسایت healthline.com به بانوان توصیه شده است تا برای افزایش میزان شیردهی خود، از برخی دستورالعملهای تهیه اسموتی و کوکی استفاده کنند. در ادامه این بخش، انواع تغذیه برای خوشمزه شدن شیر مادر را به شما معرفی خواهیم کرد.
هویج
برای خوشمزه تر شدن شیر مادر، میتوانید روزانه مقداری آب هویج بنوشید! یکی از خواص مهم هویج، کمک به تنظیم هورمونهای زنانه است. همچنین، مصرف هویج باعث تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد شد. هویج منبع سرشار از ویتامین آ، ویتامین سی و بتاکاروتن بوده و باعث خوشمزه شدن شیر مادر میشود.
نعنا
مصرف نعنا به صورت تازه یا خشک شده، باعث خوشمزه شدن شیر مادر خواهد شد. شما میتوانید با مصرف مقداری روغن یا طعم دهنده نعنا نیز، به بهبود طعم شیر مادر کمک کنید! حدود 6 ساعت پس از مصرف نعنا، طعم و عطر آن در شیر مادر ایجاد خواهد شد. همچنین میل نمودن شکلات یا بستنی نعنایی نیز باعث خوشمزه شدن شیر مادر میشود. لازم به ذکر است که؛ نعنا میتواند سبب کاهش میزان شیردهی بانوان شود. از این رو، در مصرف آن باید تعادل را رعایت کرد. همچنین، مادرانی که از مشکل کمبود شیر رنج میبرند، به هیچ عنوان نباید نعنا یا سایر محصولات فرآورده آن را مصرف نمایند.
شیرین بیان
طبق مطالعات و تحقیقات صورت گرفته ثابت شده است؛ مصرف شیرین بیان میتواند باعث خوش طعم شدن شیر مادر و شیرین شدن آن شود. شما میتوانید در دستور العمل و ترکیبات وعدههای غذایی خود، از شیرین بیان استفاده کنید و از خواص متعدد آن بهرهمند شوید. یکی از انواع غذاهایی که باعث خوشمزه شدن شیر مادر میشود؛ مرغ زنجبیلی است! جهت تهیه این غذای خوشمزه، ابتدا باید مرغ را همراه با کمی فلفل تفت دهید. سپس آن را سرخ کنید و سبزیجات خرد شده، قارچ و زنجبیل را به آن اضافه نمائید. در نهایت، ½ قاشق چایخوری پودر شیرین بیان را با آبلیمو ترکیب کنید و به مرغ اضافه نمائید. میتوان در صورت تمایل، از پودر گل مینا به جای آبلیمو نیز استفاده کرد.
یکی دیگر از راه های خوشمزه شدن شیر مادر برای نوزاد، طعمدار کردن سیبزمینی با استفاده از شیرینبیان است. چندین سیبزمینی را برش دهید و آنها را داخل یک قابلمه بزرگ بریزید. سپس، مقداری آب به قابلمه اضافه کنید؛ به گونهای که سطح سیبزمینیها کاملا پوشانده شود. قابلمه را بر روی حرارت اجاق بگذارید و قبل از به جوش آمدن آن، مقداری نمک اضافه کنید. اجازه دهید تا سیبزمینیها به مدت 20 دقیقه بر روی حرارت پخته شوند.
سپس آنها را آبکش کنید؛ اما، حدود ½ از آب سیبزمینی را در یک لیوان بریزید. در نهایت، سیبزمینیها را دوباره داخل قابلمه بریزید و ¼ آب لیوان را علاوه بر ½ پیمانه روغن به آنها اضافه کنید. در این مرحله، میتوانید سیبزمینیها را با ادویههای دلخواه خود طعمدار کنید. آنها را با کمک یک چنگال له کنید و هم بزنید تا ادویهها با سیبزمینی کاملا مخلوط شوند. نهایتا، پودر شیرین بیان را به خوراک سیبزمینی اضافه نموده و میل کنید!
نان سیر همراه با پنیر پارمزان و بالزامیک
خوردن سیر به تنهایی نمیتواند باعث خوشمزه شدن شیر مادر شود؛ اما اگر آن را با کمی روغن زیتون، پنیر پارمزان رنده شده و سرکه بالزامیک ترکیب کنید، تاثیر بسزایی بر طعم شیر مادر خواهد داشت! به ویژه، اگر این ماده خوراکی را به صورت نان سیر مصرف کنید؛ قادر خواهد بود تا طعم خوشایندی به شیر دهد. همچنین، سیر تفت داده شده تا چندین برابر طعم شیر مادر را بهبود میبخشد. به عنوان مثال؛ شما میتوانید مقداری سیر را در فویل بپیچید و سپس آن را برشته و میل کنید!
دانه رازیانه
یکی دیگر از روشهای خوش طعم شدن شیر مادر، افزودن دانه رازیانه به وعدههای غذایی است. در رازیانه پتاسیم، فیبر و ویتامین سی به مقدار قابل توجهی وجود دارد. رازیانه دارای خاصیت آنتیاکسیدان بودن است و به همین خاطر، به عنوان مادهای ضدسرطان شناخته میشود. علاوه بر این موارد، دانه رازیانه باعث بهبود مشکلات گوارشی نیز میشود. شما میتوانید برگ رازیانه را در سالاد و سس پستو استفاده کنید و از خواص بینظیر آن بهرهمند شوید! به طور کلی، از دانه رازیانه برای طعمدهی به غذا استفاده میشود؛ اما برای خوشمزه تر شدن شیر مادر نیز میتوان آن را مصرف نمود.
برنج مکزیکی و نان چاودار
از انواع تغذیه برای خوشمزه شدن شیر مادر، میتوان به برنج مکزیکی و نان چاودار اشاره نمود! نان چاودار، نوعی نان مخمری است که با استفاده از آرد چاودار و شکر قهوهای تهیه میشود. همچنین، شما میتوانید با ترکیب نمودن آب مرغ، رب گوجهفرنگی، پیاز، گوجهفرنگی، سیر و برنج مکزیکی، یک وعده غذایی خوشمزه را تهیه نمائید که باعث شیرین شدن شیر مادر میشود.
قاووت شیرافزا
برای خوشمزه شدن شیر مادر، میتوان قاووت شیرافزا را به برنامه غذایی اضافه نمود؛ اما قاووت چیست و چه خواصی دارد؟ قاووت نوعی مکمل است که از انواع دانهها، مغزیجات و مواد خوراکی مقوی تهیه میشود. مصرف قاووت شیرافزا، باعث افزایش میزان شیردهی بانوان شده و همچنین قوای جسمی آنان را پس از زایمان بهبود میبخشد. همچنین، خوردن قاووت شیرافزا به تسکین زخمهای ناشی از زایمان کمک میکند و مانع از ریزش مو در شیردهی میشود. قاووت شیرافزا یکی از بهترین و موثرترین انواع مکملهای دوران شیردهی است که مواد اولیه آن به دقت انتخاب شدهاند.
16 ماده اولیه اصلی در قاووت شیرافزا وجود دارند که از خواص بسیاری برای بانوان در دوران شیردهی برخوردار هستند. برخی از مهمترین داروهای شیرافزا مانند؛ قرص شیرافزا، قطره شیرافزا و پودر لاکتودین استفاده شده است؛ اما باقی مواد خوراکی بکار برده شده در این نوع قاووت، ارگانیک و گیاهی هستند. کنجد، گندم، سیاه دانه، شاهدانه، جو دوسر، نارگیل و دارچین، بعضی از ترکیبات بکار برده شده در قاووت شیرافزا هستند. در بخش زیر، به خواص قاووت شیرافزا اشاره شده است:
- جلوگیری از خراب شدن دندان در شیردهی
- کمک به غلیظ شدن شیرمادر
- التیام درد نوزادان مبتلا به کولیک
شما میتوانید جهت خرید قاووت، به فروشگاه اینترنتی مستر قاووت مراجعه نمائید. مسترقاووت، یکی از معتبرترین فروشگاههای آنلاین است که؛ انواع قاووت ارگانیک و مقوی را از جمله قاووت شیرافزا، به شما ارائه میدهد.
راه های خوشمزه شدن شیر مادر
چه چیزهایی باعث خوشمزه شدن شیر مادر میشود؟ یکی از سادهترین و موثرترین روشهایی که شما میتوانید از طریق آن به خوشمزه شدن شیر مادر کمک کنید؛ افزایش سطح بتاکاروتن در رژیم غذایی خواهد بود. همچنین، مواد غذایی که حاوی ویتامین E هستند میتوانند باعث بهبود طعم و بوی شیر مادر شوند. در بخش زیر، به برخی از مواد خوراکی سرشار از بتاکاروتن نیز اشاره شده است:
- سیبزمینی شیرین
- هویج
- کدو تنبل
- اسفناج
- کلم پیچ
یکی دیگر از راه های خوشمزه شدن شیر مادر، گرم کردن آن پیش از قرار دادن در فریزر است. شیر دوشیده شده را در قابلمهای ریخته و آن را گرم کنید تا زمانی که به دمای 180 درجه سانتیگراد برسد. سپس اجازه دهید تا شیر خنک شود و نهایتا آن را در فریزر بگذارید. رعایت این فرآیند سبب غیرفعال شدن لیپاز خواهد شد که نتیجتا باعث بهبود طعم شیر مادر میشود.
برای خوشمزه شدن شیر مادر، بهتر است از مصرف مواد غذایی پرادویه و خوراکیهای لبنی پرهیز شود. به ویژه، از مصرف سیر نپخته و مارچوبه باید دوری کنید! سعی کنید نوشیدن قهوه، الکل و مصرف سیگار را ترک کنید و حتی الامکان، منبع آب نوشیدنی خود را نیز تغییر دهید.
برای خوشمزه شدن شیر مادر چه بخوریم؟
برخورداری از برنامه تغذیه مناسب، نه تنها باعث خوشمزه شدن شیر مادر میشود؛ بلکه سبب افزایش میزان شیر نیز خواهد شد. در ادامه، برخی از غذاهایی را که میتوانند باعث افزایش شیر مادر شوند، به شما معرفی نمودهایم:
- غذاهای پروتئیندار مانند؛ گوشت قرمز، تخممرغ، مرغ و ماهی
- مواد خوراکی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 نظیر؛ روغن کنجد و گردو
- ماست، شیر، کره، پنیر و سایر محصولات لبنیاتی
- نارنج، توت، گوجهفرنگی، پرتقال، توتفرنگی و سایر میوههای حاوی ویتامین سی
- انواع سبزیجات همچون؛ شلغم، بروکلی، کلم و اسفناج
- مواد غذایی حاوی کلسیم مانند؛ بادام، کره بادامزمینی و برنج
مصرف انواع سبزیجات برگدار مانند؛ برگ شنبلیله، کلم پیچ و اسفناج، باعث خوشمزه شدن شیر مادر خواهد شد؛ زیرا این خوراکیهای گیاهی منابع بسیار غنی از کلسیم، آهن و فولات هستند. سبزیجات برگدار حاوی مقادیر بالایی از انواع ویتامین هستند که سبب افزایش شیر مادر نیز میشوند. بنابراین، توصیه ما به شما این است که؛ حداقل یک وعده در روز را به خوردن انواع سبزیجات برگدار اختصاص دهید!
مصرف کنجد نیز باعث افزایش مقدار شیر مادران خواهد شد. کنجد منبع غنی و سرشار از کلسیم است که برای رشد و نمو کودک شما بسیار مفید خواهد بود. خوردن کنجد بعد از زایمان برای بهبودی سریع و کامل بانوان مفید است! در نتیجه، بهتر است در آشپزی روزمره خود، کنجد را با وعدههای غذایی مختلف مخلوط کنید. برای خوشمزه شدن شیر مادر، مصرف بلغور جو دوسر نیز مفید خواهد بود. به علاوه، این مکمل خوراکی برای کنترل و جلوگیری از ابتلا به دیابت پس از زایمان بسیار مفید است.
از خواص دیگر بلغور جو دوسر، میتوان به غنی بودن از فیبر و کمک به بهبود سیستم گوارشی اشاره نمود. مصرف بلغور جو دوسر به عنوان صبحانه توصیه شده است.همچنین، شما میتوانید با استفاده از بلغور جو دوسر، کوکی و انواع بیسکویت را نیز تهیه نمایید! متخصصین تغذیه به بانوان شیرده پیشنهاد میکنند که؛ برای افزایش میزان شیر خود، بلغور جو دوسر را در رژیم غذاییشان قرار دهند.
سخن آخر
یکی از بهترین راه های خوشمزه شدن شیر مادر برای نوزاد، ایجاد برخی اصلاحات در برنامه غذایی است! شما با خوردن برخی مواد خوراکی به خصوص، میتوانید میزان شیر خود را افزایش داده و طعم آن را نیز بهبود بخشید. مصرف دانه رازیانه، به افزایش شیر مادر کمک بسزایی خواهد کرد. همچنین، اضافه نمودن شیرین بیان به برنامه غذایی نیز باعث شیرین شدن طعم شیر مادر خواهد شد. قاووت شیرافزا، یکی دیگر از مکملهای مفید خوراکی است که شما میتوانید با مصرف مداوم و روزانه آن، میزان شیر را افزایش دهید. علاوه بر این، قاووت شیرافزا خواص مهم دیگری نیز دارد که جلوگیری از ریزش مو و خرابی دندانها در دوران شیردهی، برخی از این خاصیتهای مهم هستند.