خراب شدن دندان را میتوان یکی از رایجترین عوارض بارداری و شیردهی معرفی کرد. مادران بسیاری با این مشکل دستوپنجه نرم میکنند و به دنبال رفع آن هستند؛ اما علت پوسیدگی دندان بعد از زایمان چیست؟ چرا ریسک ابتلا به پوسیدگی دندان در مادران شیرده بالا میرود؟ چگونه میتوانیم از این عارضه جلوگیری کنیم؟ در این مقاله از مسترقاووت به شرح علل خراب شدن دندان در شیردهی میپردازیم و راههای جلوگیری از آن را شرح خواهیم داد.
چرا در دوران شیردهی دندان ها خراب می شوند؟
همواره بهخاطر داشته باشید که اگر قبل از زایمان و در دوران بارداری معاینات دهان و دندان را نزد دندانپزشک انجام دهید، ریسک ابتلا به پوسیدگی دندان بعد از زایمان برای شما بسیار کاهش پیدا خواهد کرد. بااینوجود باز هم بانوان شیرده ممکن است به این عارضه مبتلا شوند. از جمله مهمترین علل خراب شدن دندان در شیردهی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی را میتوان یکی از مهمترین علل خراب شدن دندان بعد از زایمان و در دوران شیردهی معرفی کرد. از مهمترین تأثیرات تغییرات هورمونی بر سلامت زنان شیرده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت لثه: عفونتهای لثه در سهماهه دوم بارداری بهوفور رخ میدهند؛ اما گاهی اوقات این عارضه پس از زایمان و در دروان شیردهی نیز بروز میکند. از مهمترین علائم آن میتوان به خون شدن لثه و دندان پس از مسواکزدن و نخ دندان کشیدن اشاره کرد.
- اپولیس بارداری: در اپولیس بارداری زائدهها قرمزرنگی روی لثه ایجاد میشود که گاهی اوقات خونریزی نیز میکنند.
- التهابهای لثه: افزایش سطح پروژسترون در دوران بارداری میتواند میزان اسیدی شدن فضای دهان را بالا ببرد و احتمال التهاب لثه پس از زایمان را بیشتر کند.
آسیبهای دندانی در اثر استفراغ
استفراغ یکی از رایجترین عوارض بارداری است که تأثیر شدیدی روی دستگاه گوارش میگذارد. این عارضه زمینه رفلاکس معده را فراهم میکند. اسید معده pH بسیار پایینی داد و میتواند بهراحتی مینای دندان را دچار مشکل کند. استفراغهای مکرر موجب پوسیدگی مینای دندان شده و احتمال پوسیدگی دندان در دوران شیردهی را افزایش میدهند.
ویار دوران بارداری
ویار دوران بارداری نیز یکی از علل خراب شدن دندان در شیردهی است. افزایش مصرف غذاهای شیرین یا ترش نیز باعث زودتر پوسیدهشدن دندانها پس از ایمان و در دوران شیردهی میشود.
کاهش کلسیم بدن
کاهش کلسیم بدن مادران را میتوان اصلیترین علت خراب شدن دندان در دوران شیردهی معرفی کرد. کلسیم شیر مادر از تجزیه استخوان و تراکم دندانهای وی تأمین میشود. به همین دلیل احتمال پوسیدگی دندان در دوران شیردهی بالا میرود.
دندانقروچه
طبق آخرین تحقیقات انجمن دندانپزشکان آمریکا، مادران در دوران شیردهی دچار تنشهای صورت و گردن میشوند و به همین دلیل است که اکثر آنها در خواب دندانقروچه میکنند. دندانقروچه به سطح رویی دندان آسیب رسانده و مینای دندان را دچار مشکل میکند. گاهی اوقات این سایشها موجب سردرد نیز میشوند.
علائم پوسیدگی دندان بعد از زایمان
علائم پوسیدگی دندان بعد از زایمان میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- دنداندرد: احساس درد شدید در دندانها
- تورم لثه: لثهها ممکن است شل شده و متورم شوند.
- بوی بد دهان: احتمالاً بوی نامطبوع از دهان احساس میشود.
- لکههای سیاه یا قهوهای روی دندان: ایجادشدن لکههای قهوهای، سیاه یا سفید روی سطح دندان
- حفرهها یا سوراخهای قابل رویت در دندان: اگر حفرههای شکلگرفته ممکن است به علائم پوسیدگی اشاره کنند.
در صورتی که هر یک از این علائم را مشاهده کردید، حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.
جلوگیری از خراب شدن دندان در شیردهی
برای پیشگیری از پوسیدگی دندان بعد از زایمان بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
- همواره بهتر است قبل از اقدام به بارداری با دندانپزشک مشورت کنید و مشکلات دهان و دندانتان را رفع نمایید.
- کلسیم را در رژیم غذایی خود بگنجانید؛ کلسیم را باید بیشتر از حد معمول مصرف کنید.
- برای جذب هر چه بیشتر کلسیم باید میزان ویتامین D و فسفر بدن شما بهقدر کافی باشد. در همین راستا باید مصرف میوه و سبزیجات رژیم غذاییتان را بالا ببرید.
- مادران باید در دوران شیردهی روزی دو بار مسواک بزنند. استفاده از نخ دندان نیز پس از مسواکزدن الزامی است.
- اگر در دوران بارداری خود استفراغ کردید، نباید بلافاصله مسواک بزنید؛ زیرا اسید معده سطح مینای دندان را سست کرده و با مسواکزدن آن را میتراشید. برای مسواکزدن بعد از استفراغ باید حداقل یک ساعت صبر کنید.
- دهان خود را بین وعدههای مسواکزدن فقط با آب بشویید.
همچنین میبایست از خمیردندانها و دهانشویههای حاوی فلوراید استفاده کنید.
مواد غذایی مناسب برای پیشگیری از پوسیدگی دندان بعد از زایمان
از جمله این مواد غذایی میتوان موارد زیر را نام برد:
ماست یا کفیر
یک فنجان ماست یا کفیر حاوی ۴۸۸ میلیگرم کلسیم است (۴۹ درصد از مقدار روزانه توصیهشده).
ماهی ساردین (کنسرو شده با استخوان)
یک فنجان ماهی ساردین حاوی ۵۶۹ میلیگرم کلسیم است (۵۷ درصد از مقدار روزانه توصیهشده).
شیر خام (پروتئین آبپنیر)
یک فنجان شیر خام حاوی ۳۰۰ میلیگرم کلسیم است (۳۰ درصد متغیر از مقدار روزانه توصیهشده). البته باید قبل از مصرف آن را بجوشانید تا استریلیزه شود.
پنیر
یک اونس پنیر حاوی ۲۰۲ میلیگرم کلسیم است (۲۰ درصد از مقدار روزانه توصیهشده).
از دیگر مواد غذایی که میتوانند به جذب هر چه بیشتر کلسیم کنند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ماهیهای چرب
ماهیهایی مانند سالمون و ساردین از بهترین منابع آن محسوب میشوند. گوشت ماهی قزلآلا، ماهی سالمون، ماهیتن و ماهی خالمخالی نیز حاوی ویتامین D است.
روغن ماهی
روغن ماهی نیز بهعنوان یک منبع مفید از ویتامین D شناخته میشود.
زرده تخممرغ
زرده تخممرغ پخته نیز از منابع غنی ویتامین D به شمار میآید.
قاووت شیرافزا، مکمل غذایی جامع دوران شیردهی
قاووت شیرافزا را میتوان یکی از تخصصیترین مکملهای گیاهی برای افزایش شیر مادر معرفی کرد که خواص بیشماری دارد. مواد اولیه این قاووت به شکلی انتخاب شدهاند که علاوه بر تأمین نیازهای بدن نوزاد، موجب کاهش عوارض بارداری و شیردهی در مادر نیز شوند. مواد اولیه قاووت شیرافزا عبارتاند از:
- سیاهدانه
- گندم
- کنجد
- هل باد
- جو دوسر
- شاهدانه
- خشخاش
- دارچین
- نارگیل
- زنجبیل
- زنیان
- رازیانه
- زیره سبز
- بادام
- گردو
- پسته
این قاووت منبع غنی کلسیم بوده و نیاز روزانه مادران را تأمین میکند. لازم به ذکر بوده که قاووت شیرافزا برای نوزادان پسر و دختر بهصورت مجزا و متفاوت تولید میشود. در تولید قاووت شیر افزایش نوزادان پسر از رازیانه استفاده نمیشود؛ زیرا این داروی گیاهی زمینه درد کولیک را در نوزادان پسر فراهم میکند. این قاووت علاوه بر افزایش حجم شیر، موجب چرب شدن شیر مادر نیز میشود و منبع تغذیه کاملی به شمار میآید.
از خواص قاووت شیرافزا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این قاووت قوای جسمی مادر را افزایش داده و ضعف در دوران شیردهی را به شکلی چشمگیر کاهش میدهد.
- جو دوسر موجود در آن از ریزش موی مادر در دوران شیردهی و پس از زایمان جلوگیری میکند.
- این قاووت بهپاس داشتن کلسیم فراوان از پوسیدگی دندان مادران جلوگیری میکند؛ همچنین مصرف قاووت بارداری طی دوران بارداری نیز میتواند این مشکل را بهبود ببخشد.
- زنیان و زیره سبز موجود در قاووت شیرافزا موجب بهبود درد کولیک در نوزادان میشوند.
- آنتیاکسیدان فراوان این قاووت عملکرد سیستم ایمنی بدن نوزاد را بهبود میبخشد.
- امگا-۳ موجود در این قاووت موجب افزایش هوش جنین میشود.
- گندم یکی از بهترین مواد غذایی برای حفظ تعادل هورمونی است که از آن در تولید قاووت شیرافزا استفاده میشود.
- نارگیل منبع غنی کاپریک اسید و لوریک اسید است که این دو ماده اثرات ضدباکتری، ضدویروسی و ضد انگلی دارند.
همچنین زنجبیل بهکاررفته در قاووت شیرافزا طعم و کیفیت شیر مادر را بهبود میبخشد.
شما میتوانید این محصول را بهصورت میانوعده، طی دو وعدهغذایی در روز مصرف کنید. در وعدهغذایی مجاز هستید که ۲ قاشق غذاخوری از قاووت شیرافزا را مصرف نمایید.
علل خراب شدن دندان در شیردهی
در این مقاله اشاره کردیم که به پوسیدگی دندان پس از زایمان و در دوران شیردهی یکی از رایجترین عوارض بارداری است و در اثر مواردی همچون عدم تعادل هورمونی، کاهش تراکم کلسیم بدن، استفراغ، ویار بارداری و… به وجود میآید. قاووت شیرافزا یکی از جامعترین مکملهای گیاهی برای افزایش شیر مادر و جلوگیری از پوسیدگی دندان در دوران شیردهی است.
شما میتوانید این محصول را از مجموعه مسترقاووت در بستهبندیهای ۲۲۰ گرمی، ۴۵۰ گرمی و ۱ کیلوگرمی تهیه کنید. سفارش شما دراسرعوقت و با بالاترین کیفیت و تازگی به دستتان خواهد رسید.
باسلام
ممنون از مقاله خوبتون
امکان استفاده این محصول با شیر یا دمنوش هست یا تداخل داره؟
سلام وقت بخیر
با شیر تداخلی نداره و توصیه ما هم این هست که در صورتی که فرزندتون به لبنیات گاوی حساسیت نداره با شیر میل کنید
در مورد دمنوش هم با چای با آب جوش مشکلی نداره اما در مورد دمنوش های دیگه بستگی داره با چه دمنوشی بخواهید ترکیب کنید
ترجیحا با شیر،چای،اب جوش یا ولرم میل کنید و با دمنوش های دیگه ترکیب نکنید خیلی بهتره
سلام و درود خیلی حواستون باشه به دندونا در این دوران چون برای درست کن دندونا باید از بی حسی و مسکن ها استفاده کنین که ممکنه روی شیرتون تاثیر داشته باشه
سلام وقت بخیر
بله کاملآ درسته،مصرف آنتی بیوتیک تآثیر منفی بر مقدرا شیر داره
سپاس از همراهی شما