با توجه به سبک زندگی پرمشغله امروزی، بسیاری از مادران به دلیل کمبود وقت، سراغ غذاهای آماده و فستفودها میروند. اما آیا فست فود در شیردهی بیخطر است؟ در این مقاله از مستر قاووت قصد داریم به بررسی تاثیرات مصرف فستفود بر شیر مادر و نوزاد بپردازیم. همچنین، به شما کمک میکنیم تا از خواص و ویژگیهای خوراکیها آگاه شوید و مواد غذایی با کیفیتی چون قاووت را بشناسید. قاووت یک مکمل غذایی ارزشمند است که در صورت مصرف صحیح و به موقع، کیفیت رژیم غذایی مادر و نوزاد را به طور چشمگیری بالا میبرد. برای خرید قاووت کافیست روی لینک مشخص شده کلیک کرده و مناسبترین محصول را برای خود شناسایی و تهیه کنید.
اهمیت تغذیه سالم در دوران شیردهی
تغذیه سالم در دوران شیردهی از اهمیت بالایی برخوردار است و بر سلامت مادر و نوزاد تاثیر مستقیمی دارد. برای مثال تغذیه مناسب مادر، باعث تولید شیر با کیفیت و غنی از مواد مغذی میشود که برای رشد و نمو نوزاد ضروری است. شیر مادر حاوی آنتیبادیهایی است که سیستم ایمنی نوزاد را تقویت کرده و از او در برابر بیماریها محافظت میکند.
از طرفی شیردهی فرایندی انرژیبر است و مادر برای تولید شیر به انرژی کافی نیاز دارد. تغذیه نامناسب میتواند منجر به خستگی، ضعف و کاهش تولید شیر شود. بنابراین تغذیه سالم نهتنها به جبران این مواد مغذی و حفظ سلامت مادر کمک میکند؛ بلکه از ابتلای مادر به برخی بیماریها مانند کمخونی، پوکی استخوان و افسردگی پس از زایمان نیز پیشگیری میکند.
همچنین تحقیقات نشان داده، مواد مغذی موجود در شیر مادر بر رشد مغز، سیستم عصبی و رشد کلی نوزاد تاثیرگذار است. بهعلاوه تغذیه سالم مادر میتواند خطر ابتلای نوزاد به آلرژیها و بیماریهای مزمن مانند چاقی و دیابت نوع 2 را کاهش دهد.
مواد مضر موجود در فستفودها برای نوزادان؛ آسیب های فست فود در شیردهی
فستفودها به دلیل ترکیبات خاص خود، میتوانند تاثیرات منفی بر سلامت نوزادان داشته باشند. مثلا خوردن ساندویچ در شیردهی یا سایر فستفودها، این تاثیرات را به طور مستقیم از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میکنند. پس بهتر است به جای این مواد مضر، خوراکیهایی مصرف کنید که علاوهبر ویتامینها، باعث خوشمزه شدن شیر مادر هم بشوند. در ادامه به برخی از مواد مضر موجود در فستفودها و تاثیر آنها بر نوزادان اشاره میکنیم:
- چربیهای ترانس: این چربیها در بسیاری از غذاهای فرآوری شده و سرخ شده وجود دارند و میتوانند سطح کلسترول بد خون را افزایش داده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را در درازمدت افزایش دهند.
- نمک (سدیم): مصرف زیاد نمک میتواند فشار خون را افزایش داده و به کلیههای نوزاد آسیب برساند.
- قندهای افزودنی: مصرف بیشازحد قند میتواند باعث افزایش وزن نوزاد، مشکلات دندان و افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده شود.
- افزودنیهای غذایی: بسیاری از فستفودها حاوی رنگهای مصنوعی، طعمدهندهها و نگهدارندههایی هستند که ممکن است برای نوزادان مضر باشند.
- مواد نگهدارنده: برخی از مواد نگهدارنده استفاده شده در فستفودها ممکن است سیستم ایمنی بدن نوزاد را تضعیف کنند.
خوردن فستفود در دوران شیردهی و تاثیرات آن بر نوزاد
همانطور که گفتیم، هر ماده غذایی که توسط مادر مصرف شود، از طریق شیر به نوزاد هم میرسد. پس اگر مادر در این دوران قاووت شیرافزا را در رژیم غذایی خود جای دهد، بهترین ویتامینها و عناصر مورد نیاز را در اختیار کودکش قرار داده است؛ اما اگر رژیم ناسالمی داشته باشد و به خوردن غذاهایی حاوی پنیر پیتزا در دوران شیردهی ادامه دهد، مضرترین عناصر را وارد بدن نوزادش میکند.
در ادامه 5 تاثیر مخرب فستفودها را برای نوزاد خواهید دید:
- اختلال در رشد و نمو: این مواد میتوانند مانع از جذب مناسب مواد مغذی توسط بدن نوزاد شوند و در نتیجه بر رشد و نمو او تاثیر منفی بگذارند.
- مشکلات گوارشی: مصرف این مواد میتواند باعث دل درد، نفخ، یبوست و اسهال در نوزاد شود.
- آلرژی و حساسیت: برخی از افزودنیهای غذایی موجود در فستفودها میتوانند باعث ایجاد آلرژی و حساسیت در نوزاد شوند.
- مشکلات خواب: کافئین موجود در نوشیدنیهای گازداری که همراه فستفود مصرف میشود، میتواند باعث بیخوابی و اختلال در الگوی خواب نوزاد شود.
- افزایش وزن: مصرف زیاد فستفود تاثیر زیادی روی افزایش وزن نوزاد و در نتیجه چاقی در آینده دارد.
5 مورد از تاثیرات منفی فستفود بر کیفیت شیر مادر
ضرر و زیانهای مواد غذایی که با روشهای سریع آماده میشوند بر هیچکس پوشیده نیست. حال تصور کنید این مواد در اختیار کودک در حال رشد قرار بگیرید و کودک به جای مواد مقوی از این مواد تغذیه شود. بدون شک فرآیند رشد و نمو نوزاد به درستی طی نشده و اختلاتی در طولانی مدت ایجاد خواهد کرد. در ادامه 5 تاثیر منفی فستفود و پیتزا در شیردهی را با هم مرور میکنیم تا آگاهانهتر رژیم غذایی خود را انتخاب کنید:
- کاهش ارزش غذایی شیر: فستفودها غنی از چربیهای اشباع شده، قندهای ساده، سدیم و مواد افزودنی هستند و در مقابل، فیبر، ویتامینها و مواد معدنی ضروری را به مقدار کم دارند. این عدم تعادل غذایی باعث کاهش ارزش غذایی شیر مادر شده و نوزاد از دریافت مواد مغذی ضروری محروم میشود.
- افزایش سطح مواد مضر در شیر: ترکیبات شیمیایی، رنگهای مصنوعی و نگهدارندههایی که با خوردن پنیر پیتزا در دوران شیردهی، وارد شیر مادر میشوند، بر سلامت نوزاد تاثیر میگذارند. این مواد ممکن است باعث ایجاد حساسیت، مشکلات گوارشی و سایر مشکلات سلامتی در نوزاد شوند.
- تغییر طعم شیر: مصرف برخی از غذاهای پر ادویه، سیر، پیاز و برخی میوهها و سبزیجات خاص ممکن است طعم شیر را تغییر دهد. این تغییر طعم ممکن است باعث شود که نوزاد از شیر خوردن امتناع کند. در مقاله تلخ شدن شیر مادر به طور مفصل درباره این مورد توضیح دادیم.
- تاثیر بر هضم نوزاد: برخی از ترکیبات موجود در فستفودها مانند چربیهای ترانس و فیبر نامحلول ممکن است هضم نوزاد را با مشکل مواجه کرده و باعث دل درد، نفخ و کولیک در او شوند.
- کاهش تولید شیر: نوشیدنیهای گازدار به همراه فستفودها حاوی کافئینی هستند که میتواند تولید شیر را کاهش دهد. همچنین، تغذیه نامناسب و کمبود مواد مغذی نیز میتواند بر تولید شیر تاثیر بگذارد.
تاثیر فستفود در دوران بارداری بر وزن مادر و نوزاد
در پارگرافهای قبل هم گفتیم که مصرف بیشازحد فستفود در دوران بارداری و شیردهی میتواند تاثیرات قابل توجهی بر وزن مادر و نوزاد داشته باشد. این افزایش وزن نیز ناشی از چربیها و قندهایی است که در فستفودها وجود دارد. خوردن همبرگر در دوران شیردهی همچنین کیفیت شیر مادر را کاهش داده و باعث چرب شدن آن میشوند. برای اطلاع از عوارض این اتفاق و پیشگیری از آن، توصیه میکنیم مقاله چرب شدن شیر مادر را نیز بررسی نمایید.
تاثیرات فستفود بر وزن مادر:
- افزایش وزن بیشازحد: مصرف کالری اضافی از طریق فستفودها میتواند باعث افزایش وزن بیشازحد مادر در دوران بارداری شود. افزایش وزن بیشازحد با عوارضی مانند دیابت بارداری، فشار خون بالا، زایمان زودرس و سزارین همراه است.
- مشکلات در کاهش وزن پس از زایمان: افزایش وزن ناشی از مصرف فستفودها میتواند کاهش وزن پس از زایمان را دشوارتر کند و احتمال چاقی مزمن را افزایش دهد.
تاثیرات فستفود بر وزن نوزاد:
- وزن بالای نوزاد هنگام تولد: مصرف فستفود در دوران بارداری میتواند باعث افزایش وزن نوزاد هنگام تولد شود. نوزادان با وزن بالا در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2، چاقی و سایر مشکلات سلامتی در آینده هستند.
- مشکلات تنفسی: نوزادانی که با وزن بالا متولد میشوند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به مشکلات تنفسی مانند سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) هستند.
- اختلال در رشد و نمو: فستفودها مواد مغذی ضروری برای رشد و نمو نوزاد را تامین نمیکنند و ممکن است باعث اختلال در رشد او شوند.
جایگزینهای سالم به جای خوردن فست فود در دوران شیردهی
خوراکیهای بسیاری وجود دارند که با ارزش غذایی بالا، انرژی مورد نیاز برای رشد کودک را فراهم میکنند. همانطور که در مقاله ضعف در شیردهی هم توضیح دادیم؛ مادر در دوران بارداری و شیردهی انرژی زیادی از دست میدهد تا بتواند املاح و مواد معدنی مورد نیاز نوزاد را تامین کند. به همین دلیل است که روی مصرف غذاها و خوراکیهای مقوی توسط زنان تاکید میشود. در واقع میتوان گفت رژیم غذایی مادر نهتنها برای قوی نگهداشتن سیستم ایمنی او مهم است، بلکه تاثیر مستقیمی بر سلامت حال و آینده نوزاد دارد. در ادامه برخی خوراکیهایی که این نیاز را رفع میکند نام میبریم:
- میوهها و سبزیجات: میوهها و سبزیجات سرشار از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی هستند و به شما کمک میکنند احساس سیری کنید.
- غلات کامل: نان سبوسدار، برنج قهوهای و ماکارونی سبوسدار منابع خوبی از فیبر و انرژی هستند.
- لبنیات کمچرب: محصولات لبنی کمچرب مانند شیر، ماست و پنیر کمچرب، از منابع عالی کلسیم و پروتئین به شمار میروند.
- گوشتهای کمچرب: مرغ، ماهی و گوشت قرمز بدون چربی منابع خوبی از پروتئین هستند.
- حبوبات: لوبیا، نخود و عدس سرشار از فیبر و پروتئین هستند.
با قاووت مواد مغذی مورد نیاز مادر و کودک را فراهم کنید
اگر جزو کسانی هستید که حفظ سلامت نوزاد برایتان در اولویت قرار دارد، حتما باید قبل از بارداری، در دوران بارداری و سپس شیردهی، از رژیم غذایی سالمی تبعیت کنید. زیرا این مواد در واقع سوخت مورد نیاز بدن شما و نوزاد برای رشد بهشمار میروند.
با این تفاصیل خوردن فست فود در دوران شیردهی، بزرگترین خطایی است که هر مادری میتواند مرتکب شود. زیرا اسیدهای چرب اشباع نشده، نمکها و افزودنیهای مضر موجود در پنیر پیتزا و فستفود نهتنها فایدهای ندارند؛ بلکه برای سلامتی هم خطرناک هستند.
مستر قاووت با علم به این ماجرا، محصولی تولید کرده که از 40 گیاه مختلف ترکیب شده است. این محصول که با نام قاووت یا قوتو شناخته میشود، همه عناصر مقوی و مورد نیاز را برای مادر و نوزاد فراهم میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این محصول بهتر است مقاله قاووت چیست را مطالعه کرده و در صورت نیاز، سوالات خود را در کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
- خوردن فستفود در شیردهی چه ضررهایی دارد؟
- مشکلات گوارشی، اختلال در رشد و نمو، آلرژی و حساسیت، مشکلات خواب، افزایش وزن و…
- خوردن فستفود توسط مادر تا چه حد روی جنین موثر است؟
- هر ماده غذایی که مادر مصرف کند از طریق شیر به نوزاد منتقل میشود، پس خوردن فستفود روی نوزاد به طور مستقیم تاثیر دارد.
- بهترین مواد خوراکی جایگزین فستفود چیست؟
- میوه و سبزیجات، غلات و حبوبات، لبنیات، گوشت و مکملهایی همچون قاووت میتوانند تمام نیاز مادر و نوزاد را رفع کنند.
در دوران شیردهی همیشه سعی کنین فست فود رو حداقل تو خونه درست کنین و تا حد امکان از نواد فراوری شده مثل سوسیس و کالباس داخلش استفاده نکنین.
سلام وقت بخیر
ممنون از اینکه مشارکت میکنید و نظرات کاربردی میگذارید
سپاس از شما