اطلاعات عمومی

رژیم غذایی بعد از زایمان – دستور غذایی جامع برای تازه مادران

رژیم غذایی بعد از زایمان

بعد از زایمان چی بخوریم؟ این سؤال یکی از رایج‌ترین سوال‌هایی است که مادران تازه فارغ شده آن را از پزشک یا اطرافیان خود می‌پرسند. تغذیه و رژیم غذایی بعد از انواع زایمان (طبیعی و سزارین) اهمیت بسیار بالایی دارد و می‌تواند قوای جسمی مادر را برگرداند. در این مقاله به شرح کامل رژیم غذایی بعد از زایمان می‌پردازیم و نکات مهم آن‌ را عنوان خواهیم کرد.

تغذیه بعد از زایمان چه اهمیتی دارد؟

تغذیه بعد از زایمان یکی از مهم‌ترین مواردی است که بانوان تازه فارغ شده باید به آن توجه کنند. در این دوره، بدن شما نیاز به تغذیه‌ای مناسب دارد تا بتواند به طور کامل سلامت خود را به دست آورد. برخی از دلایل کلیدی توجه به تغذیه پس از زایمان عبارت‌اند از:

بهبود قوای جسمانی

بارداری و زایمان تأثیر زیادی بر بدن شما می‌گذارند. در دوره پس از زایمان، باید از انواع غذاهایی که مصرف ‌کنید که به بهبود جسمانی شما کمک  شایانی می‌کنند. مواد مغذی مناسب نه‌تنها انرژی شما را افزایش می‌دهند، بلکه به بازگشت اندام‌ها و ماهیچه‌های بدن شما به وضعیت قبل از بارداری نیز کمک می‌کنند.

کاهش خطر افسردگی

تغذیه مناسب به کاهش خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان کمک می‌کند. بدن برای تنظیم خلق‌وخوی شما به مواد مغذی خاصی نیاز دارد. غذاهای سالم و ضدالتهاب می‌توانند سلامت عاطفی شما را نیز تقویت کنند.

افزایش تولید شیر

مصرف غذاهای غنی از پروتئین مانند گوشت بدون چربی، تخم‌مرغ، لبنیات، لوبیا و عدس به تولید شیر باکیفیت کمک می‌کند.

میزان کالری موردنیاز زنان زایمان کرده

میزان کالری موردنیاز زنان زایمان کرده

تغذیه دوران بارداری مناسب برای حمایت از سلامت مادر و جنین بسیار مهم است. مصرف کالری در این دوره باید به طور متعادل و باتوجه‌به نیازهای بدن شما باشد.  به یاد داشته باشید که هر زنی نیازهای کالری منحصربه‌فرد و متفاوتی دارد، اما میزان متوسط مصرف کالری پس از زایمان طبیعی حدود ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ کالری در  طول روز است.

صبحانه برای زن تازه زایمان کرده

صبحانه برای زن تازه زایمان کرده

به شکل عادی صبحانه مهمترین وعده‌غذایی روزانه بوده و اهمیت آن برای زنانی که تازه زایمان کرده‌اند نیز چند برابر است. مادران باید بعد از ایمان خود موادغذایی را برای صبحانه مصرف کنند که قوای جسمی را بهبود ببخشد و آن‌ها را برای انجام فعالیت‌های مربوط به کودکشان آماده کند. در ادامه، تعدادی از غذاهای مفید برای صبحانه زنان تازه فارغ شده را معرفی می‌کنیم:

  1. تخم‌مرغ: دو عدد تخم‌مرغ پخته شده یا املت با سبزی‌ها (مانند اسفناج، گوجه‌فرنگی و قارچ)، منبع خوبی از پروتئین و آهن هستند.
  2. نان تست سبوس‌دار: می‌توانید نان تست سبوس‌دار را با موز له شده، آووکادو یا آجیل مخلوط کنید. این نان حاوی فیبر و مواد مغذی است.
  3. میوه‌ها و سبزی‌ها: در هر وعده‌غذایی، نیمی از بشقاب خود را با میوه‌ها و سبزی‌ها پر کنید. میوه‌ها مانند کیوی، آووکادو و سبزی‌ها مانند اسفناج، منبعی از ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند.
  4. لبنیات کم‌چربی: مصرف ماست، شیر، پنیر و سایر محصولات لبنی کم‌چربی، قسمت مهمی از شیردهی سالم است. لبنیات حاوی کلسیم و پروتئین هستند.
  5. لوبیا و حبوبات: لوبیا و به‌ویژه انواع تیره‌رنگ مانند لوبیاقرمز، غنی از آهن هستند و منبعی از پروتئین باکیفیت بالا هستند.

به یاد داشته باشید که تغذیه مناسب در دوران پس از زایمان به‌سلامتی کودک کمک کرده و موجب چرب شدن شیر مادر می‌شود؛ همچنین، می‌توانید با مشاوره پزشک متخصص، رژیم غذایی مناسب را برای خود ایجاد کنید.

رژیم غذایی بعد از زایمان

رژیم غذایی بعد از زایمان تأثیر بسیار بالایی بر قوای جسمی مادر دارد و نقش حیاتی در بهبود و بازسازی بدن پس از زایمان، شیردهی، کاهش ریسک افسردگی بعد زایمان و تقویت سیستم ایمنی بدن ایفا می‌کند. بهترین رژیم بعد زایمان شامل عناصر غذایی و محصولات زیر است:

  • مصرف میوه‌ها و سبزی‌ها تازه و فصلی: این مواد غذایی حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر هستند که بهبود سریع‌تری را تسهیل می‌کنند.
  • غلات کامل: مصرف گندم کامل، جو و برنج قهوه‌ای برای تأمین فیبر، ویتامین‌ها و مواد مغذی مناسب است.
  • منابع سالم پروتئین: ماهی، گوشت سفید، مرغ، تخم‌مرغ، لوبیا، عدس و ماست از منابع پروتئین باکیفیت بالا هستند.
  • محصولات لبنی کم‌چربی: مصرف ماست، شیر، پنیر و سایر محصولات لبنی کم‌چربی، قسمت مهمی از شیردهی سالم است.
  • مواد غذایی غنی از آهن: گوشت قرمز، ماهی، اسفناج، نخود و برنج قهوه‌ای به تقویت سیستم ایمنی و بازسازی بعد از زایمان کمک می‌کنند.
  • مواد غذایی حاوی اسیدفولیک: سبزی‌ها برگی تیره، نارنگی، نخودفرنگی و غلات از منابع اسیدفولیک هستند.
  • مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا-۳: ماهی‌هایی مانند سالمون، قزل‌آلا و ماهی‌تن حاوی این اسیدها هستند.
  • مصرف مایعات و آب کافی: همچنین، توجه به مصرف مایعات و آب کافی نیز بسیار مهم است.

میوه‌ها مناسب برای رژیم غذایی بعد از زایمان

میوه‌ها و سبزی‌ها از منابع غنی آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌ها هستند که سلامت مادر و فرزند را تضمین می‌کنند. از جمله بهترین میوه‌های برای زنانی که تازه زایمان کرده‌اند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • موز: حاوی پتاسیم، ویتامین C و فیبر است. مصرف موز به کاهش خطر ابتلا به کرامپ‌های عضلانی کمک می‌کند.
  • پرتقال: سرشار از فولیک‌اسید است و برای خانم‌های باردار و تازه زایمان کرده عالی عمل می‌کند؛ همچنین این میوه منبعی از فیبر است که با یبوست مبارزه خواهد کرد.
  • آلو: حاوی آهن است که به پیشگیری از کم‌خونی در دوران بارداری و پس از زایمان کمک می‌کند.
  • انگور: منبع خوبی از آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌ها است.
  • هلو: حاوی ویتامین‌های A و C است که برای سلامت پوست و چشم‌ها مفید است.
  • توت‌ها (توت سیاه، توت قرمز و توت آبی): منابع خوبی از آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌ها هستند.

لبنیات رژیم غذایی بعد از زایمان

مصرف لبنیات برای زنان تازه زایمان کرده بسیار مهم و ضروری است. این محصولات سرشار از مواد مغذی مانند کلسیم، ویتامین D و پروتئین هستند. به‌عنوان یکی از گروه‌های غذایی مهم، توصیه می‌شود که زنان باردار و تازه زایمان کرده روزانه به مقدار کافی شیر و سایر محصولات لبنی، به‌خصوص پنیر، مصرف کنند. این مواد غذایی به تقویت استخوان‌ها کمک می‌کنند و برای شیردهی نیز مفید هستند؛ بنابراین، افزایش مصرف لبنیات می‌تواند به تأمین نیازهای مادران شیرده و رشد سالم نوزاد کمک کند.

ماهی مناسب برای تغذیه بعد از زایمان

ماهی‌های مناسب برای دوران شیردهی شامل ماهی‌های آب سرد یا ماهی‌های پرورشی مثل ماهی سالمون، قزل‌آلا، ماهی سفید و ماهی ساردین هستند. این ماهی‌ها حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ مفید برای سلامتی مادر و نوزاد هستند و به تقویت سیستم عصبی و رشد سلولی کمک می‌کنند؛ بنابراین، مصرف ماهی‌هایی ازاین‌دست در دوران شیردهی و پس از زایمان توصیه می‌شود.

انواع گوشت مناسب رژیم غذایی بعد از زایمان

انواع گوشت مناسب رژیم غذایی بعد از زایمان

زنان تازه زایمان کرده و شیرده باید به مقدار کافی از انواع گوشت‌ها مصرف کنند:

  1. گوشت قرمز: گوشت قرمز حاوی پروتئین و آهن است که برای تقویت استخوان‌ها و جلوگیری از کم‌خونی مفید است.
  2. مرغ: مرغ نیز منبع خوبی از پروتئین است و می‌تواند در تأمین نیازهای مادر شیرده به این ماده مغذی کمک کند.
  3. ماهی: ماهی‌های آب سرد مانند سالمون، قزل‌آلا و ماهی‌های دریایی دیگر حاوی امگا-۳ و پروتئین مفید برای سلامتی مادر و نوزاد هستند.

سبزی‌ها مناسب تغذیه بعد از زایمان

سبزی‌ها مناسب تغذیه بعد از زایمان

سبزی‌ها یکی از کلیدی‌ترین عناصر تکمیل‌کننده رژیم غذایی بانوان تازه زایمان کرده و شیرده به شمار می‌آیند. از مقوی‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اسفناج: اسفناج حاوی ویتامین‌های A و C، آهن، فولات و فیبر است. مصرف اسفناج به تقویت سیستم ایمنی و بهبود کیفیت شیر مادر کمک می‌کند.
  • کاهو: کاهو نیز حاوی ویتامین‌های A و C است و می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی و بهبود سلامت پوست کمک کند.
  • برگ‌چغندر: برگ‌های چغندر حاوی آهن و فیبر هستند. مصرف آن‌ها به پیشگیری از کم‌خونی کمک می‌کند.
  • کلم‌بروکلی: کلم‌بروکلی حاوی ویتامین‌های C و K است و به تقویت استخوان‌ها کمک می‌کند.
  • اسفناج آب‌پز: اسفناج آب‌پز نیز منبع خوبی از ویتامین‌ها و مواد معدنی است.
  • نعناع: نعناع حاوی ویتامین‌های A و C است و می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند.
  • جعفری: جعفری نیز حاوی ویتامین‌های A و C است و می‌تواند به بهبود کیفیت شیر مادر کمک کند.

غلات مناسب رژیم غذایی بعد از زایمان

بلغور جو دوسر، برنج سبوس‌دار، کوکی‌های تهیه شده از آرد جو دو سر و غلات سبوس‌دار دیگر برای سلامتی و تقویت قوای جسمی مادران تازه زایمان کرده بسیار مفید است. این غلات حاوی فیبر و مواد مغذی کلیدی هستند.

لیست غذاهای بعد از زایمان سزارین

بعد از عمل سزارین، تغذیه مناسب برای بهبود و بازسازی بدن بسیار مهم است. مصرف مواد غذایی با ارزش غذایی بالا، مانند پروتئین‌ها، کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و ریزمغذی‌ها، به بهبود قوای جسمی، سلامتی عمومی و حتی روحیه مادران کمک می‌کند؛ همچنین، تأثیر مثبت تغذیه مناسب بر رشد کودک نیز بارها ثابت شده است.

در ادامه، لیستی از غذاهای مفید برای دوران پس از زایمان سزارین را معرفی می‌کنیم:

  1. محصولات لبنی کم‌چرب: شیر، پنیر یا ماست، بخش مهمی از رژیم غذایی مادران در دوران شیردهی را شامل می‌شوند. این محصولات حاوی کلسیم و ویتامین‌های گروه B هستند که به تقویت استخوان‌ها کمک می‌کنند و برای شیردهی نیز مفید هستند.
  2. گوشت قرمز: گوشت قرمز سرشار از آهن، پروتئین و ویتامین B۱۲ است و به افزایش سطح انرژی بدن کمک می‌کند.
  3. حبوبات: لوبیا، عدس و نخود از حبوباتی هستند که حاوی پروتئین و آهن هستند.
  4. سبزی‌ها برگ سبز: مثل اسفناج، کاهو و کلم‌بروکلی. این سبزی‌ها حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی مهمی هستند.
  5. برنج قهوه‌ای: برنج قهوه‌ای نیز حاوی کربوهیدرات و فیبر است.
  6. زغال‌اخته یا بلوبری: حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌ها هستند.
  7. پرتقال: پرتقال حاوی ویتامین C است و می‌تواند به بهبود کیفیت شیر مادر کمک کند.
  8. ماهی سالمون: ماهی سالمون حاوی امگا-۳ و پروتئین است که به‌سلامتی مادر و نوزاد کمک می‌کند.

بلوبری

به‌طورکلی، تنوع در مصرف انواع مواد غذایی و مشاوره با پزشک در تنظیم رژیم غذایی مناسب برای دوران شیردهی بسیار حائز اهمیت است. همچنین، مصرف آب کافی نیز در دوران شیردهی و پس از زایمان می‌تواند بدن افراد را ریکاوری کند.

لیست غذاهای بعد از زایمان طبیعی

غذاهای بعد از زایمان طبیعی

بعد از زایمان طبیعی، تغذیه مناسب برای بازگردانی قوای جسمی مادر مهم است. در ادامه، لیستی از غذاهای مفید برای دوران پس از زایمان طبیعی را معرفی می‌کنیم:

  • ماهی سالمون: ماهی سالمون حاوی امگا ۳ است که نقش مهمی در جلوگیری از افسردگی ایفا می‌کند. امگا – 3 به علت پیشگیری از افسردگی بعد از زایمان، دارای اهمیت بالایی‌ است؛ در نتیجه ماهی سالمون یکی از مفیدترین غذاها در لیست غذاها بعد از زایمان محسوب می‌شود.
  • لبنیات کم‌چرب: محصولات لبنی کم‌چرب، منبعی از کلسیم و ویتامین‌های گروه B هستند. این مواد غذایی به تقویت استخوان‌ها کمک می‌کنند و برای شیردهی نیز مفید هستند.
  • حبوبات: حبوبات مانند لوبیا به‌عنوان منابع پروتئین باکیفیت بالا، غنی از آهن هستند و برای مادران گیاهخوار نیز مناسب هستند.
  • پرتقال: پرتقال حاوی ویتامین C است و می‌تواند به بهبود کیفیت شیر مادر کمک کند.
  • تخم‌مرغ: تخم‌مرغ نیز منبع خوبی از پروتئین است و می‌تواند در تأمین نیازهای مادران شیرده به این ماده مغذی کمک کند.
  • سبزی‌ها برگ سبز: مثل اسفناج، کاهو و کلم‌بروکلی. این سبزی‌ها حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی مهمی هستند.
  • غلات سبوس‌دار: مثل برنج قهوه‌ای. غلات سبوس‌دار حاوی فیبر و مواد مغذی مفیدی هستند.

بعد از زایمان کدام مواد غذایی را نخوریم؟

غذاهای ممنوعه بعد از زایمان

مادران شیرده و تازه زایمان کرده باید در انتخاب غذاها دقت داشته باشند تا سلامت خود و نوزاد را حفظ کنند. در دوران شیردهی، برخی غذاها و مواد مصرفی ممکن است مناسب نباشند. در ادامه، لیستی از غذاهایی که مادران شیرده باید اجتناب کنند را معرفی می‌کنم:

  1. الکل: مصرف الکل در دوران شیردهی ممنوع است. الکل می‌تواند به نوزاد منتقل شود و مشکلاتی ایجاد کند.
  2. کافئین: قهوه، چای، نوشابه و شکلات حاوی کافئین هستند. مصرف زیاد کافئین می‌تواند به نوزاد و سیستم ایمنی بدن مادر آسیب برساند.
  3. مواد مسموم: مصرف مواد مسموم مانند قارچ‌های سمی یا مواد مخدر ممنوع است.
  4. مواد محرک: مصرف مواد محرک مانند نیکوتین نیز باید کاهش یابد.
  5. مواد آلرژنی: اگر نوزاد آلرژی به مواد خاصی دارد، مادر باید از مصرف آن‌ها پرهیز کند.
  6. مواد غذایی با طعم و رنگ مصنوعی: مصرف مواد غذایی حاوی مواد افزودنی مصنوعی باید محدود شود.

به‌طورکلی، مادران شیرده و تازه زایمان کرده باید رژیم غذایی متنوع و متعادلی داشته باشند و از مصرف مواد ممنوعه پرهیز کنند.

مکمل گیاهی افزایش شیر مادر

خرید قاووت شیرافزا

نوزادان تا سن حداقل ۱ سال و نیم باید با شیر مادر تغذیه شوند و عناصر حیاتی تکامل و رشد خود را از بدن او دریافت کنند. به همین دلیل است که مادر باید از مکمل‌هایی استاندارد برای تقویت قوای جسمی خود استفاده کند تا بتواند علاوه بر تغذیه کودک، سلامت عمومی بدن خود را نیز در حالتی پایدار نگه دارد. قاووت شیرافزا را می‌توان یکی از بهترین مکمل‌های غذایی دوران شیردهی مادر معرفی کرد. این قاووت در مجموعه مستر قاووت با اصولی‌ترین روش‌ها تولید و مواد اولیه آن بادقت فراوانی انتخاب شده است. این محصول مغذی می‌تواند علاوه بر افزایش حجم شیر، کیفیت آن را نیز دستخوش تغییراتی مثبت کند.

مواد اولیه این محصول عبارت‌اند از:

  • سیاه‌دانه
  • گندم
  • کنجد
  • هل باد
  • جو دوسر
  • شاهدانه
  • خشخاش
  • دارچین
  • نارگیل
  • زنجبیل
  • زنیان
  • رازیانه
  • زیره سبز
  • بادام
  • گردو
  • پسته

لازم به ذکر بوده که این قاووت برای نوزادان دختر و پسر به‌صورت اختصاصی و مجزا تولید می‌شود. قاووت شیرافزا مخصوص پسران رازیانه ندارد؛ زیرا این ماده گیاهی موجب کولیک در پسران می‌شود.

از مهم‌ترین خواص قاووت شیرافزا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تقویت قوای جسمی مادر هنگام شیردهی؛ همچنین شما می‌توانید از قاووت بارداری برای تقویت قوای جسمی مادر طی دوران بارداری نیز استفاده نمایید.
  • این قاووت به‌پاس استفاده از جو دوسر در تهیه آن، منبع سرشار منیزیم و روی است که به جلوگیری از ریزش موی سر مادران در دوران شیردهی کمک شایانی می‌کند.
  • کلسیم زیادی از بدن مادران هنگام شیردهی آزاد و از طریق غدد شیری به نوزاد منتقل می‌شود؛ به همین دلیل بهتر است مادر نسبت به مصرف مواد کلسیم‌دار اقدام کند. قاووت شیرافزا منبع غنی کلسیم بوده و از پوسیدگی دندان مادران هنگام شیردهی جلوگیری می‌کند.
  • زنیان و زیره سبز موجود در این قاووت درد کولیک نوزادان را از بین می‌برند.
  • آنتی‌اکسیدان‌های موجود در این قوتو موجب تقویت سیستم ایمنی بدن نوزادان خواهد شد.
  • تمامی مغزیجات موجود در این قاووت منبع غنی امگا-۳ هستند که این ماده برای رشد مغز نوزادان بسیار مفید محسوب می‌شود.
  • سیاهدانه موجود در قاووت شبرافزا نه تنها نفخ شکمی نوزادان را بهبود می‌بخشد، بلکه حجم شیر مادران را نیز افزایش می‌دهد.
  • گندم به کار رفته در این قاووت تعادل هورمونی را به مادران برمی‌گرداند و منبع غنی ویتامین E است.
  • تمام اسیدهای چرب موجود در شاهدانه از جمله لینولئیک‌اسید موجب تقویت سیستم ایمنی بدن نوزادان می‌شود.
  • اسیدهای کاپریک و لوریک موجود در نارگیل قاووت شیرافزا اثرات ضدباکترایی، ضد انگلی و ضد ویروسی دارند.
  • زنجبیل به کار رفته در این قاووت طعم و کیفیت شیر مادر را بهبود می‌بخشد.

همچنین این قاووت به چرب شدن شیر مادر و جلوگیری از ضعف در شیردهی کمک شایانی می‌کند.

غذاهای مقوی برای زایمان طبیعی

در این مقاله اشاره کردیم که تغذیه یکی از مهم‌ترین مواردی است که خانم‌های تازه زایمان کرده باید به آن توجه کنند. این رژیم غذایی باید ترکیب کاملی از انواع میوه‌ها، سبزی‌ها، گوشت‌ها ماهی، قرمز و مرغ، غلات و… باشد. قاووت شیرافزا نیز یکی از جامع‌ترین مکمل‌های غذایی برای افزایش شیر مادر است که به طور اختصاصی توسط مجموعه مسترقاووت برای نوزادان پسر و دختر تولید می‌شود. شما می‌توانید این قاووت در بسته‌بندی‌های ۲۲۰ گرمی، ‌۴۵۰ گرمی و ۱ کیلوگرمی از سایت مجموعه تهیه نمایید.

سفارش شما دراسرع‌وقت و با بالاترین کیفیت به دستتان خواهد رسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *