اطلاعات عمومی

آیا بارداری در زمان شیردهی امکان پذیر است؟

بارداری در شیردهی

بسیاری از مادران شیرده باور دارند که تا زمانی که به نوزادشان شیر می‌دهند، امکان باردار شدن وجود ندارد. این باور قدیمی که به آن “بارداری شیر به شیر” می‌گویند، تا چه اندازه صحت دارد؟ آیا در طول شیردهی می‌توان باردار شد یا شیردهی به‌عنوان یک روش طبیعی جلوگیری از بارداری قابل اعتماد است؟

رابطه بین بارداری در حین شیردهی مثل یک شمشیر دو لبه است. از یک سو، شیردهی می‌تواند به‌عنوان یک روش طبیعی جلوگیری از بارداری عمل کند؛ اما از سوی دیگر، امکان بارداری در این دوران نیز وجود دارد.

در این مقاله از مستر قاووت به بررسی رابطه بین شیردهی و بارداری، عوامل موثر بر آن و معرفی روش‌های تقویت مادر در صورت باردار شدن مجدد خواهیم پرداخت. مصرف قاووت بارداری یکی از بهترین روش‌هاییست که همه مواد مغذی مورد نیاز را در اختیار بدن مادر قرار می‌دهد. کافیست برای مطالعه اطلاعات محصول و خرید آنلاین، روی لینک مشخص شده کلیک کنید.

مکانیسم شیردهی و تاثیر آن بر تخمک‌گذاری

شیردهی فرآیندی پیچیده است که تحت تاثیر تعاملات هورمونی متعددی قرار دارد. یکی از این هورمون‌ها، پرولاکتین نام دارد. این هورمون مسئول تولید شیر در پستان‌هاست؛ اما پرولاکتین تاثیرات دیگری نیز بر بدن زن دارد که مهار هورمون‌های تولید مثلی مانند استروژن و پروژسترون جزو مهم‌ترین آنهاست.

البته اگر به هر دلیلی بارداری در حین شیردهی را تجربه می‌کنید، مصرف قاووت شیرافزا می‌تواند برای شما مفید باشد؛ زیرا لزوما نیازی به قطع کردن شیردهی نوزاد ندارید و در صورت رفع نیازهای بدنتان، می‌توانید در عین باردار بودن، شیردهی را نیز ادامه دهید. برای تهیه این محصول روی لینک کلیک کنید.

عوارض بارداری در دوران شیردهی

از طرف دیگر استروژن و پروژسترون دو هورمون اصلی در چرخه قاعدگی به شمار می‌روند. این هورمون‌ها برای رشد فولیکول‌ها در تخمدان‌ها و آماده‌سازی رحم برای لانه‌گزینی جنین ضروری هستند.

پرولاکتین با افزایش سطح خود، از ترشح این دو هورمون جلوگیری می‌کند. در نتیجه، تخمک‌گذاری متوقف شده یا به تاخیر می‌افتد و قاعدگی نامنظم یا قطع می‌شود. با این تفاسیر به راحتی می‌توان رابطه بین احتمال بارداری در شیردهی را درک کرد.

چرا شیردهی می‌تواند از بارداری جلوگیری کند؟

علائم بارداری در شیردهی

همانطور که گفته شد، افزایش سطح پرولاکتین ناشی از شیردهی می‌تواند تخمک‌گذاری را متوقف کند. بدون تخمک‌گذاری هم که بارداری امکان‌پذیر نیست.

به علاوه شیردهی می‌تواند باعث تغییراتی در مخاط دهانه رحم شود که حرکت اسپرم‌ها را به سمت رحم دشوارتر کند.

کاهش میل جنسی در برخی از زنان در دوران شیردهی نیز تا حد زیادی، احتمال بارداری را کاهش دهد.

عوامل موثر بر اثرگذاری شیردهی به‌عنوان روش جلوگیری از بارداری

در کل، شیردهی می‌تواند به‌عنوان یک روش طبیعی جلوگیری از بارداری عمل کند، اما عوامل مختلفی بر احتمال بارداری مجدد در دوران شیردهی تاثیرگذار هستند. در ادامه 4 عامل بازدارنده را بررسی می‌کنیم:

  1. دفعات شیردهی: هر چه تعداد دفعات شیردهی و مدت زمان هر نوبت بیشتر باشد، سطح پرولاکتین بالاتر رفته و احتمال جلوگیری از تخمک‌گذاری بیشتر می‌شود.
  2. سن نوزاد: در نوزادان کوچکتر، شیردهی مکررتر است و به همین دلیل، تاثیر بیشتری بر تولید هورمون‌های تولید مثلی مادر دارد.
  3. تغذیه مکمل: افزودن غذاهای مکمل به رژیم غذایی نوزاد می‌تواند باعث کاهش تولید شیر و در نتیجه کاهش سطح پرولاکتین شود.
  4. وضعیت فیزیولوژیکی مادر: عوامل دیگری مانند استرس، بیماری و تغذیه مادر نیز می‌توانند بر سطح هورمون‌ها و در نتیجه بر احتمال بارداری تاثیر بگذارند.

بارداری در حین شیردهی

علائم بارداری در دوران شیردهی

تشخیص بارداری در دوران شیردهی می‌تواند به دلیل شباهت برخی علائم با تغییرات طبیعی بدن در این دوره، کمی چالش‌برانگیز باشد. با این حال، برخی علائم رایج بارداری می‌توانند به شما در تشخیص کمک کنند.

  • تاخیر در قاعدگی: اگر قاعدگی شما به طور معمول پس از زایمان برنگشته است و این تاخیر طولانی‌تر شده، ممکن است نشانه بارداری باشد.
  • حالت تهوع و استفراغ: حالت تهوع و استفراغ صبحگاهی یکی از شایع‌ترین علائم بارداری است که ممکن است در دوران شیردهی نیز رخ دهد.
  • خستگی مفرط: احساس خستگی و بی‌حالی شدید از علائم رایج در اوایل بارداری است.
  • تغییرات پستان: حساسیت و تورم پستان‌ها، تیره شدن هاله اطراف نوک پستان و ترشحات از نوک پستان ممکن است از علائم بارداری باشد. با این حال، این تغییرات در دوران شیردهی نیز طبیعی است و ممکن است تشخیص را دشوار کند.
  • تغییرات اشتها: تغییرات ناگهانی در اشتها، مانند افزایش یا کاهش اشتها، می‌تواند از علائم بارداری باشد.
  • تکرر ادرار: افزایش فشار رحم بر مثانه ممکن است باعث تکرر ادرار شود.
  • یبوست: تغییرات هورمونی در بارداری می‌تواند باعث یبوست شود.
  • تغییرات خلقی: نوسانات خلقی و حساسیت بیش از حد نیز از علائم رایج بارداری است.
  • کمر درد: درد در ناحیه کمر و لگن ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش وزن در بارداری رخ دهد.
  • بد مزه شدن شیر مادر: در صورت بارداری تو شیردهی طعم شیر مادر تغییر کرده و اغلب کودکان از خوردن آن امتناع می‌کنند. شما می‌توانید راه حل این مشکل را در مقاله خوشمزه شدن شیر مادر پیدا کنید.

احتمال بارداری در شیردهی

در مقاله چرب شدن شیر مادر نیز اطلاعات مفیدی درباره مشکلات دوران شیردهی ارائه شده است.

تفاوت علائم بارداری با تغییرات طبیعی در دوران شیردهی

برخی از تغییرات در دوران شیردهی مانند حساسیت پستان‌ها و خستگی ممکن است با علائم بارداری در شیردهی اشتباه گرفته شوند. بنابراین، بهتر است به علائم دیگر نیز توجه کنید و در صورت وجود هرگونه نگرانی، با پزشک خود مشورت کنید.

اغلب زنان دائما با این سوال که اگر در دوران شیردهی باردار شویم چه کنیم؟ درگیر هستند. مهم‌ترین نکته که باید بدانید این است که اگر در دوران شیردهی باردار شدید، نگران نباشید. قرار نیست با باردار شدن، شیردهی به نوزادتان را قطع کنید.

حتی بسیاری از زنان می‌توانند همزمان به دو فرزند خود شیر دهند و بارداری سالمی داشته باشند. به شرطی که با مصرف خوراکی‌هایی همچون قاووت برای مادر و همچنین به‌عنوان غذای کمکی نوزاد، مواد معدنی مورد نیاز را تامین کنید. اگر در مورد این خوراکی کنجکاوید، مطالعه مقاله قاووت چیست؟ اطلاعات مفیدی در اختیار شما خواهد گذاشت.

عوارض بارداری در دوران شیردهی

خطرات بارداری در دوران شیردهی

تصمیم به بارداری مجدد در دوران شیردهی یک تصمیم شخصی است و هر زن باید با توجه به شرایط و ارزش‌های خود تصمیم بگیرد. در اینجا مهم‌ترین نکته این است که شما به‌خوبی از خود و فرزندانتان مراقبت کنید و از حمایت اطرافیان بهره‌مند شوید؛ اما اطلاع از خطرات بارداری در دوران شیردهی می‌تواند روی تصمیم شما موثر باشد:

  1. مدیریت دو بارداری: بارداری و شیردهی همزمان می‌تواند برای مادر بسیار خسته‌کننده و طاقت‌فرسا باشد. مدیریت انرژی و زمان برای مراقبت از دو فرزند  چالش‌های زیادی به همراه دارد.
  2. کاهش تولید شیر: در برخی موارد، بارداری مجدد می‌تواند بر تولید شیر برای نوزاد بزرگ‌تر تاثیر گذاشته و باعث کاهش آن شود.
  3. خطرات احتمالی برای مادر و نوزادان: بارداری و شیردهی همزمان ممکن است در برخی موارد با خطراتی مانند زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد نوزاد دوم، کمبود آهن و ویتامین‌ها در مادر و نوزادان همراه باشد.
  4. خراب شدن دندان مادر: آسیب به دندان به دلیل کمبود کلسیم و سایر مواد معدنی، در دوران بارداری بسیار شایع است. از این رو توصیه می‌شود حتما مقاله خراب شدن دندان ها در دوران شیردهی را مطالعه کنید.
  5. ریزش مو: بسیاری از ویتامین‌های بدن مادر، صرف تغذیه نوزاد شیرده و همینطور جنین موجود در رحم می‌شود. از این رو اغلب خانم‌ها در دوران بارداری و شیردهی، ریزش موی شدیدی را تجربه می‌کنند. مطالعه مقاله ریزش مو در بارداری می‌تواند به حل این مشکل کمک کند.

اهمیت مشاوره با پزشک قبل از بارداری در دوران شیردهی

تصمیم‌گیری برای بارداری در دوران شیردهی، تصمیم مهمی است که نیازمند بررسی دقیق و مشورت با پزشک متخصص است. بسیاری از مادران تصور می‌کنند که با شیردهی به نوزادشان، امکان بارداری وجود ندارد؛ اما این باور همیشه صحیح نیست. موارد زیر به مزایای مشورت با پزشک در صورت بارداری در دوران شیردهی اشاره می‌کند.

  1. ارزیابی وضعیت سلامتی: پزشک با انجام معاینات و آزمایش‌های لازم، وضعیت سلامتی شما و نوزادتان را ارزیابی می‌کند. این ارزیابی به ویژه برای مادرانی که دارای بیماری‌های زمینه‌ای هستند یا در بارداری قبلی مشکلاتی داشته‌اند، بسیار مهم است.
  2. بررسی تغذیه: پزشک به شما توصیه‌های لازم در مورد تغذیه مناسب در دوران شیردهی و بارداری همزمان را ارائه می‌دهد. تغذیه مناسب، هم برای سلامت مادر و هم برای رشد و نمو جنین بسیار مهم است.
  3. مدیریت داروها: اگر شما دارویی مصرف می‌کنید، پزشک به شما خواهد گفت که کدام داروها در دوران بارداری و شیردهی بی‌خطر هستند و کدام داروها باید قطع شوند.
  4. آگاهی از خطرات: پزشک شما را در مورد خطرات احتمالی بارداری همزمان با شیردهی، مانند زایمان زودرس، وزن کم نوزاد هنگام تولد و کمبود مواد مغذی، آگاه می‌کند.

تصمیم‌گیری آگاهانه برای بارداری در دوران شیردهی

تصمیم‌گیری برای بارداری مجدد در دوران شیردهی، یک تصمیم شخصی است که با مزایا و چالش‌های خاص خود همراه است. به همین دلیل قبل از هر تصمیمی، حتما با پزشک خود مشورت کنید تا از وضعیت سلامتی خود و نوزادتان آگاه شوید و برنامه مراقبتی مناسب را دریافت کنید؛ زیرا عوارضی مثل مدیریت دو بارداری، کاهش تولید شیر، خطرات احتمالی برای مادر و نوزاد و فشارهای اجتماعی می‌تواند برای شما دردسرساز باشد.

اگر قصد دارید از بارداری مجدد در دوران شیردهی پیشگیری کنید، تعداد دفعات شیردهی، سن نوزاد، تغذیه، استرس و بیماری از جمله عواملی هستند که بر احتمال بارداری و شیردهی همزمان تاثیر می‌گذارند.

در نهایت، تصمیم‌گیری برای بارداری در دوران شیردهی باید با توجه به شرایط فردی، حمایت خانواده و دوستان و مشاوره پزشک گرفته شود. با برنامه‌ریزی دقیق، تغذیه مناسب و مراقبت‌های بهداشتی، می‌توان یک بارداری سالم و لذت‌بخش را تجربه کرد.

به یاد داشته باشید، هر بارداری منحصر به فرد است و نیاز به مراقبت‌های ویژه دارد. با مشورت با پزشک، می‌توانید از یک بارداری سالم و لذت‌بخش بهره‌مند شوید. همین‌طور می‌توانید با خرید قاووت از بسیاری از خطرات و عوارض بارداری در دوران شیردهی پیشگیری کنید یا آن را کاهش دهید.

سوالات متداول

آیا باید شیردهی را در دوران بارداری قطع کنم؟
لزوما نیازی به قطع کامل شیردهی نیست. پزشک می‌تواند تشخیص دهد که چه مقدار و چگونه به نوزاد بزرگ‌تر خود شیر بدهید. برخی از مادران می‌توانند تا پایان بارداری به شیردهی ادامه دهند.
آیا می‌توانم همزمان به هر دو نوزاد شیر بدهم؟
بله، بسیاری از مادران موفق می‌شوند به هر دو نوزاد خود شیر بدهند.
آیا بارداری در دوران شیردهی بر رشد نوزاد اول تاثیر می‌گذارد؟
اگر شما تغذیه مناسب داشته باشید و به اندازه کافی به نوزاد اول خود شیر بدهید، بارداری مجدد نباید بر رشد او تاثیر منفی بگذارد.
چه تغییراتی در رژیم غذایی مادر باید ایجاد شود؟
در دوران بارداری و شیردهی همزمان، شما به مواد مغذی بیشتری نیاز دارید. پزشک به شما توصیه می‌کند که رژیم غذایی خود را متنوع کرده و از غذاهای غنی از آهن، کلسیم و سایر مواد مغذی مثل قاووت استفاده کنید.

2 دیدگاه در “آیا بارداری در زمان شیردهی امکان پذیر است؟

  1. Saba Rz گفت:

    سلام و خسته نباشید
    شیردهی تا چند ماه میتونه از بارداری جلوگیری کنه؟

    1. پشتیبان مسترقاووت گفت:

      سلام وقت بخیر
      اگرچه شیر دادن احتمال تخمک گذاری را کاهش می دهد، اما به هیچ وجه تضمینی برای باردار نشدن نیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *