گریه نوزاد هنگام شیر خوردن میتواند دلایل متعددی داشته باشد! یکی از عوامل رایجی که ممکن است باعث گریه نوزاد هنگام شیر خوردن شود، جهش رشد او است. نوزادان همواره به سرعت در حال رشد هستند و این موضوع، سبب ایجاد تغییراتی در رفتار آنها میشود. یکی دیگر از دلایلی که ممکن است موجب بی قراری نوزاد هنگام شیر خوردن شود، دندان درآوردن آنها است! همچنین، گریه نوزاد حین شیر خوردن میتواند ناشی از ابتلای آنها به بیماری، دل درد، سیر بودن، آلرژی غذایی یا ریفلاکس معده باشد. حائز اهمیت است که مادران به گریه نوزادان خود حین شیر خوردن توجه داشته باشند، سعی کنند ریشه اصلی آن را بیابند و مشکل را برطرف نمایند! در این مطلب، به بررسی علت گریه نوزاد هنگام شیر خوردن خواهیم پرداخت.
چرا نوزاد هنگام شیر خوردن گریه میکند؟
رفتار عصبی نوزاد هنگام شیرخوردن، ممکن است به دلیل جهش رشد آنها باشد! نوزادان به سرعت در حال رشد هستند که این موضوع، بر تغییر رفتار و خلق و خوی آنان بسیار موثر است. کودکان جهش رشد را در فواصل زمانی مختلفی تجربه خواهند کرد؛ به عنوان مثال، برخی از نوزادان، جهش رشد را بین 7 تا 10 روز اول تولد تجربه میکنند. علاوه بر این، امکان دارد هفته دوم و سوم، چهارم تا ششم و 3 الی 6 ماهگی نیز جهش رشد برای آنها رخ دهد. برای پیدا کردن دلیل اصلی گریه نوزاد هنگام شیر خوردن، بایستی به نحوه رفتار او حین شیردهی توجه کنید. همچنین، زمان شیر دادن به نوزاد نیز میتواند بر گریه کردن او تاثیرگذار باشد. بنابراین، بهتر است توجه کنید که چه ساعاتی از روز این اتفاق رخ میدهد!
به عنوان مثال؛ اگر نوزاد شما صبحها هنگام شیر خوردن گریه میکند؛ ممکن است به دلیل تند بودن جریان شیر باشد. معمولا، صبحها شیر با شدت و جریان بیشتری خارج میشود و نوزادان توانایی کنترل آن را ندارند. از طرف دیگر، رفتار عصبی نوزاد هنگام شیرخوردن زمان غروب، میتواند به دلیل غذاهایی باشد که مادر در طول روز از آنها تغذیه نموده است. اگر نوزاد شما به ماده غذایی آلرژی دارد یا از آن خوشش نمیآید؛ بهتر است تا اتمام دوره شیردهی، مصرف آن ماده غذایی کاهش داده شود. در نهایت، اگر نوزاد شما بلافاصله پس از خوردن شیر شروع به گریه کردن میکند، احتمال دارد نیاز به آروغ زدن داشته باشد یا از دل درد رنج میبرد.
علاوه بر موارد ذکر شده، گریه نوزاد هنگام شیر خوردن میتواند دلایل دیگری نیز داشته باشد! گاها این امر ناشی از ابتلای نوزاد به بیماری، خوردن غذاهای سفت یا درآوردن دندان است. شایان ذکر است که؛ نوزادان احساسات بسیار قوی دارند و میتواند استرس مادران را به خوبی حس کنند! اگر مادر هنگام شیردهی دچار استرس و اضطراب باشد، این حس به نوزاد نیز منتقل شده و باعث بیقراری و گریه او در طول شیردهی خواهد شد. در ادامه، به 6 دلیل مهم که باعث گریه نوزاد هنگام شیر خوردن میشوند، اشاره شده است:
- بیش فعال بودن نوزاد
- عدم برخورداری از توانایی کافی برای گرفتن سینه مادر
- تغییر طعم شیر
- علاقه بیشتر به تغذیه با بطری
- بوی نامتعارف و ناخوشایند بدن مادر
- ترجیح دادن نوزاد به تغذیه از یک سینه
حواسپرتی نوزاد و حساسیت به محیط
نوزادان از 3 ماهگی به بعد، نسبت به محیط اطراف خود بسیار هوشیارتر خواهند بود! از این رو، اگر هنگام شیردهی عوامل آزاردهنده، مانند؛ صدای بلند، در محیط وجود داشته باشد بر رفتار کودک تاثیرگذار خواهد بود. در این حالت، ممکن است نوزاد کنجکاو شود و به دنبال منبع صدا بگردد و بازگرداندن او برای شیر خوردن، سبب عصبانی شدن او شود.
دندان درآوردن نوزادان
یکی دیگر از مواردی که باعث گریه نوزاد حین شیر خوردن میشود؛ دندان درآوردن است! بسیاری از نوزادان هنگام درآوردن دندان، دچار لثه درد میشوند و مکیدن، این درد را در آنها تشدید میکند.
خسته بودن نوزادان
رفتار عصبی نوزاد هنگام شیرخوردن، ممکن است بخاطر خستگی و کمبود خواب او باشد! نوزادانی که احساس خستگی دارند، معمولا هنگام شیر خوردن یا بعد از آن، گریه میکنند. زمانی که شما نوزاد را در آغوش میگیرید و او را آرام میکنید، ممکن است بخوابد و در حالت استراحت باشد؛ اما وقتی او را از خود جدا میکنید، شروع به بیقراری میکند.
اگر این چرخه برای مدت طولانی ادامه پیدا کند، نوزاد شما بیش از پیش احساس خستگی خواهد کرد و ممکن است زمان شیر خوردن، گریه کند یا رفتارهای عصبی از خود نشان دهد. این حالت در نوزادان کوچکتر از 3 ماه نیز بیشتر دیده میشود! معمولا نوزادان پس از 3 ماهگی احساس آرامش بیشتری خواهند داشت و ساعت خواب و استراحت آنها منظم میشود.
سیر بودن نوزاد یا عدم تمایل به خوردن شیر
ممکن است گاها با این موضوع برخورد کرده باشید که؛ نوزاد شما پس از شروع شیردهی، خودش را از شما دور کرده و از خوردن شیر اجتناب کند! این وضعیت، نشان دهنده سیر بودن نوزاد است. همچنین، ممکن است کودک شما در آن زمان گرسنه نباشد. جالب است بدانید که؛ نوزادان 3 ماه به بالا، شیر بسیار کمتری میخورند و امکان دارد بعد از 3 دقیقه شیر خوردن، احساس سیری کنند. بهتر است در این حالت نوزاد را وادار به شیر خوردن نکنید!
آلرژی غذایی نوزادان
علت گریه شدید نوزاد هنگام شیر خوردن، میتواند به خاطر آلرژی و حساسیت غذایی باشد. البته، اگر نوزاد شما بسیار کوچک است و تنها از شیر مادر تغذیه میکند، احتمالا دچار آلرژی غذایی نخواهد شد. با این حال، اگر کودک به غذایی حساسیت داشته باشد، دچار درد در ناحیه شکم شده و نفخ میکند. برای رفع آلرژی غذایی نوزادان، باید حتما با پزشک متخصص مشورت شود!
ریفلاکس معده نوزادان
زمانی که محتویات شکم به سمت مری بالا میآیند، ریفلاکس معده رخ میدهد. نوزادان عموما زیاد دچار این حالت میشوند؛ زیرا رژیم غذایی آنها فقط شامل مایعات است. همچنین، مری آنها در مقایسه با افراد بزرگسال، بسیار کوتاهتر است و زمانی که دراز میکشند، معمولا دچار ریفلاکس معده میشوند! بنابراین، ریفلاکس معده نیز میتواند یکی از دلایل عصبی بودن نوزاد هنگام شیر خوردن باشد.
ابتلا به برفک دهان
یکی از بیماریهای شایع در نوزادان، برفک دهان است! این بیماری بسیار دردناک است؛ زیرا باعث ایجاد درد هنگام مکیدن میشود. اگر احساس میکنید امکان دارد نوزاد شما به این بیماری مبتلا شده باشد؛ بهتر است سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید و جهت درمان این بیماری اقدام نمائید!
نیاز به آروغ زدن
اگر نوزاد شما هنگام شیر خوردن گریه و بیقراری میکند؛ ممکن است نیاز به آروغ زدن و تخلیه گازهای معده داشته باشد! بین شیر دادن به نوزاد، بهتر است سر او را بر روی شانههای خود بگذارید و به آرامی پشت کمر را ماساژ دهید. در صورتی که نوزاد شما 4 ماه یا بیشتر سن دارد، احتمالا بتواند به تنهایی و بدون کمک شما گازهای معدهاش را تخلیه کند و آروغ بزند. با این حال، بهتر است آروغ او را بگیرید تا بتواند راحتتر شیر بخورد.
ابتلا به مشکل گره زبان
گره زبان، نوعی عارضه است که برخی از نوزادان به صورت مادرزاد به آن مبتلا هستند! در چنین وضعیتی، قسمت پایینی زبان به صورت کامل جدا نشده و شکل نگرفته است. نوزادانی که به عارضه گره زبان مبتلا هستند، نمیتوانند به راحتی شیر بخورند و هنگام تغذیه خود با مشکل رو به رو میشوند. گریه نوزاد هنگام شیر خوردن، ممکن است به دلیل گره زبان باشد!
تند یا کند بودن جریان شیر مادر
یکی از رایجترین دلایلی که باعث گریه نوزاد هنگام شیر خوردن میشود؛ تند یا کند بودن جریان شیر مادر است! در صورتی که نوزاد شما بلافاصله بعد از خوردن شیر به سرفه میافتد؛ به این معنا است که جریان شیر تند است و نوزاد نمیتواند آن را کنترل کند. از طرف دیگر، اگر نوزاد بعد از آغاز شیردهی خود را از شما دور میکند یا پشتش را به سمت شما برمیگرداند؛ به احتمال زیاد جریان شیر کند است. با ماساژ دادن سینه، جریان شیر بهتر میشود و نوزاد راحتتر تغذیه خواهد کرد.
مسدود بودن بینی نوزاد
گریه نوزاد هنگام شیر خوردن، ممکن است به دلیل مسدود بودن بینی او باشد؛ به ویژه، اگر احتمال ابتلا به سرماخوردگی وجود دارد! نوزادانی که به بیماری سرماخوردگی یا آنفولانزا مبتلا میشوند، گاها به انسداد بینی و راه تنفسی دچار خواهند شد. این مسئله، باعث ایجاد چالش و مشکل برای آنها هنگام شیر خوردن میشود. علاوه بر این موضوع، حالت بدنی نامناسب مادران زمان شیردهی نیز میتواند باعث مسدود شدن راه بینی نوزادان شود. در این وضعیت، نوزاد مجبور میشود تا از دهان نفس بکشد و شیر خوردن را متوقف خواهد کرد. مادرانی که در دوران شیردهی هستند، بهتر است روش صحیح شیر دادن به نوزاد را از پزشک متخصص خود بیاموزند!
پرخوری و شیر خوردن زیاد
دلیل گریه نوزاد هنگام شیر خوردن، میتواند به علت پرخوری، دل درد و نفخ باشد! بعضی از مادران میزان تولید شیر بسیار بالایی دارند و نوزاد آنها، شیر بیش از اندازه دریافت میکند. پرخوری و خوردن زیاد شیر، باعث ایجاد نفخ و ناراحتی معده برای نوزادان خواهد شد! عموما، نوزادانی که شیر اضافی مصرف میکنند، بعد از اتمام شیردهی، بیقراری خواهند کرد! به صورت کلی، نوزادان زیاد گریه میکنند و بیقرار بودن گاه و بی گاه آنها هنگام خوردن شیر، امری طبیعی است؛ اما اگر نوزاد شما دائما بیاشتها است و زمان شیر خوردن گریه میکند، بهتر است او را نزد پزشک ببرید و نسبت به درمان اقدام کنید!
5 راهکار برای جلوگیری از گریه نوزاد هنگام شیر خوردن
معمولا، یافتن دلیل اصلی گریه نوزاد هنگام شیر خوردن برای مادران بسیار دشوار است! اگر کودک شما موقع تغذیه دائما گریه میکند و شما نمیتوانید علت آن را متوجه شوید؛ باید حتما با پزشک اطفال مشورت کنید. در بخش زیر، به 5 روش و راهکار موثر نیز اشاره شده است که در جلوگیری از گریه نوزاد هنگام شیر خوردن به شما کمک میکنند:
- سعی کنید برای کاهش حواس پرتی نوزاد، او را به یک اتاق تاریک، ساکت و آرام ببرید.
- شیر دادن به نوزاد در یک فضای آزاد، به افزایش احساس آرامش مادر و کودک کمک خواهد کرد.
- سعی کنید نوزاد خود را از هر دو سینه تغذیه کنید. در صورت گریه نوزاد، سینه را عوض کنید!
- اگر نوزاد شما به گره زبان یا “Ankyloglossia” مبتلا شده است؛ باید حتما درمانها پزشکی را شروع کنید.
- شما باید هر از گاهی بین شیر خوردن نوزاد، آروغ او را بگیرید. همچنین، آروغگیری پس از اتمام هر وعده بسیار مهم است و از دل درد و نفخ کودک جلوگیری میکند.
قاووت شیرافزا برای افزایش شیر مادر و بهبود طعم آن
یکی از بهترین مکملهای خوراکی برای مادران شیرده، قاووت شیرافزا است! مصرف قاووت شیرافزا، باعث افزایش قوای مادران پس از زایمان میشود، به افزایش تولید شیر آنها کمک میکند و مانع از پوسیدگی دندان و ریزش موی آنها در دوران شیردهی میشود. نه تنها مصرف این نوع مکمل خوراکی مقوی، سبب تقویت شیر مادر خواهد شد؛ بلکه به تسکین و بهبود زخمهای ناشی از زایمان نیز کمک بسزایی خواهد کرد. قاووت شیرافزا، همواره یکی از موثرترین و مقویترین مکملهای غذایی برای مادران در دوران شیردهی است! مصرف قاووت شیرافزا، علاوه بر افزایش میزان تولید شیر، باعث بهبود کیفیت آن نیز خواهد شد. ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود که؛ قاووت چیست و از چه چیزی تهیه میشود؟
قاووت نوعی مکمل گیاهی است که عموما از مغزیجات، دانههای خوراکی و غلات تهیه میشود. قاووتها انواع مختلفی دارند و با توجه به مواد بکار رفته در آنها، میتوانند خواص متنوعی نیز داشته باشند. در قاووت شیرافزا، از 16 ماده مفید و بسیار مقوی استفاده شده است که برخی از آنها، شامل موارد زیر هستند:
- کنجد
- گندم
- سیاه دانه
- دارچین
- نارگیل
- زنجبیل
- گردو
- پسته
- بادام
مغزیجات و دانههای استفاده شده در این قاووت، سرشار از ویتامین، امگا 3 و املاح معدنی ضروری هستند که برای رشد نوزادان و همچنین بهبود قوای مادران پس از زایمان، مفید خواهند بود! نه تنها مصرف قاووت شیرافزا از شور شدن شیر مادر جلوگیری میکند و باعث خوشمزه شدن شیر مادر میشود؛ بلکه ضعف در شیردهی را به بهترین شکل جبران خواهد کرد! یکی از دلایل اصلی تلخ شدن شیر مادر، رژیم غذایی نامناسب است. از این رو، به مادران توصیه میشود که طی دوران شیردهی به نوزادان خود، حتما از قاووت شیرافزا استفاده نمایند! برای خرید قاووت، به فروشگاه اینترنتی معتبر مستر قاووت مراجعه نمائید و انواع محصولات ما را مشاهده کنید!
سخن پایانی
در این مطلب، از صفر تا صد دلایل “گریه نوزاد هنگام شیر خوردن” را مورد بررسی قرار دادیم. همچنین، برخی راه حلهای پیشنهادی در این مقاله ذکر شدهاند که شما میتوانید با کمک آنها، به آرام کردن نوزاد خود حین شیردهی کمک بسزایی کنید! گریه نوزاد هنگام شیر خوردن، میتواند دلایل متعددی داشته باشد از جمله؛ درآوردن دندان، مسدود بودن راه بینی، جریان تند شیر، عادت داشتن به تغذیه از بطری شیر، استرس، اضطراب و خستگی نوزاد. بهتر است هنگام شیردهی به نوزاد خود در یک اتاق و محیط آرام قرار گیرید و احساس آرامش داشته باشید تا این حس به نوزاد شما منتقل نشود.
سلام
بعضی از مادره توقع دارن نوزادشون در هر شرایطی راحت شیر بخوره مخصوصا نوزاد تازه متولد شده که همین عامل باعث میشه نوزاد موقع شیر خوردن بی قراری و گریه کنه
سلام وقت بخیر
به نکته جالبی اشاره کردید
نحوه شیردهی به نوزاد بسیار در شیرخوردن و سیر شدن نوزاد تآثیرگدار هست
حتمآ توصیه میشه بعد از زایمان به کلاسهای آموزش شیردهی مراجعه بشه که در مراکز بهداشت هر شهر آموزش داده میشه