اطلاعات عمومی

انواع رنگ های شیرمادر: راهنمای کامل تشخیص رنگ شیر + دلایل تغییر رنگ

انواع رنگ شیر مادر

شیر مادر، منبع تغذیه حیاتی برای نوزادان است و مواد مغذی مورد نیاز بدن آن‌ها را تامین می‌کند. رنگ شیر مادر می‌تواند متنوع باشد و این امر تا حدودی به رژیم تغذیه بانوان بستگی خواهد داشت. شیر مادران ممکن است سفید، زرد، سبز یا حتی آبی باشد؛ اما، رنگ طبیعی شیر مادر، معمولا زرد، سفید، آبی یا خامه‌ای رنگ است. البته، طی دوران شیردهی امکان دارد رنگ شیر تغییر پیدا کند. در این مطلب، انواع رنگ شیر مادر و دلیل تغییر رنگ شیر مادر را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

انواع رنگ شیر مادر و دلایل تغییر آن

رنگ شیر مادر بعد از زایمان تا چندین هفته، دائما تغییر می‌کند! اولین نوع شیر مادران پس از زایمان، “آغوز” نام دارد که مقدار آن نسبتا کم بوده؛ اما غلیظ و مغذی است. رنگ شیر مادر در این مرحله، شفاف است؛ اما گاها به زرد یا نارنجی نیز تغییر رنگ می‌دهد. دلیل این امر، وجود “بتاکاروتن” بالا در شیر مادر است.

چندین روز پس از تولد نوزاد، مقدار شیر مادر نسبتا افزایش می‌یابد و پس از دو هفته رنگ آن از زرد و نارنجی، به سفید تغییر پیدا می‌کند. بعد از دو هفته، شیر مادر وارد مرحله “شیر بالغ” می‌شود. طی این دوره، رنگ شیر با توجه به مقدار چربی موجود در آن، تغییر خواهد کرد.

رنگ شیر مادر بعد از زایمان

شیر بالغ مادران اوایل تغذیه کودک، حاوی مقدار چربی کمتری است و تحت عنوان “شیر مقدماتی” یا “Foremilk” شناخته می‌شود. شیر مقدماتی، تقریبا روشن و آبی رنگ است و غلظت پائین‌تری دارد. به مرور زمان، چربی شیر مادر افزایش پیدا می‌کند و زمانی که حالت خامه‌ای پیدا کرد، سفید یا زرد رنگ می‌شود. این نوع شیر، به عنوان “Hind Milk” یا شیر خامه‌ای شناخته شده است و ظاهری چرب‌تر دارد.

به صورت کلی، رنگ شیر مادر به رژیم غذایی بانوان بستگی دارد و می‌تواند سبز، صورتی یا قرمز نیز باشد! حتی امکان دارد گاها کمی خون نیز در شیر مادر دیده شود که باعث قهوه‌ای شدن رنگ شیر خواهد شد. طبق گفته‌های وبسایت parents.com، بهترین رنگ شیر مادر آبی، زرد، نارنجی و خامه‌ای رنگ است. این رنگ‌ها کاملا طبیعی بوده و برای نوزادان مناسب هستند. همچنین، تفاوت رنگ شیر مادر طی دوره‌ها و مراحل مختلف شیردهی نیز امری کاملا طبیعی خواهد بود!

انواع رنگ های شیر مادر کدام‌اند؟

رنگ طبیعی شیر مادر، می‌تواند سفید یا آبی-سفید باشد که به دلیل وجود پروتئین‌ها، کلسیم و لیپیدها است. علت زردی رنگ شیر مادر، بخاطر وجود بتاکاروتن است. این ماده در واقع نوعی ویتامین آ بوده که برای بدن نوزادان ضروری و حیاتی است. همچنین، بتاکاروتن در انواع سبزیجات از جمله؛ هویج نیز به مقدار زیاد وجود دارد. از این رو، شیر مادر زرد رنگ برای کودکان مفید است.

رنگ شیر مادر بعد از زایمان و اوایل دوران شیردهی، طلایی یا زرد خواهد بود که این امر از وجود ماده‌ای به نام “کلوئوسترم” ناشی می‌شود. شیر زرد رنگ مادر، حاوی انواع آنتی‌بادی‌ها و مواد مغذی ضروری است!

یکی از دلایل رایج دلایل تغییر رنگ شیر، مصرف مواد غذایی مختلف است. به عنوان مثال؛ اگر بانوان روزانه اسفناج و کلم مصرف کنند، رنگ شیر آن‌ها سبز یا آبی می‌شود. رنگ سبز شیر مادر عموما بی‌خطر و طبیعی است و از خوردن زیاد سبزیجات یا مواد غذایی گیاهی و سبز رنگ ایجاد می‌شود.

رنگ صورتی یا قرمز نیز ممکن است به دلیل مصرف گوجه‌فرنگی و سایر مواد خوراکی قرمز رنگ باشد. رنگ قرمز شیر مادر، موقتی است و نشان دهنده رژیم غذایی سالم مادران شیرده خواهد بود. با وجود اینکه تغییر رنگ شیر مادر در طول زمان امری طبیعی و رایج است؛ اما بعضا امکان دارد ناشی از عوامل غیرطبیعی و خطرناک باشد.

شیر قهوه‌ای و صورتی

در صورت مصرف مواد خوراکی حاوی رنگ مصنوعی، ممکن است رنگ شیر مادر به قهوه‌ای یا صورتی تغییر پیدا کند. همچنین، خوردن چغندر، تمشک، توت‌فرنگی و نوشیدنی‌های میوه‌ای نیز تاثیر مشابهی بر رنگ شیر مادر خواهد داشت. برخی دیگر از خوراکی‌هایی که باعث تغییر رنگ شیر می‌شوند، دسرهای ژلاتینی و نوشابه‌های رنگی هستند!

علت زردی رنگ شیر مادر

گاها امکان دارد قهوه‌ای شدن شیر مادر به دلیل وجود مقداری خون در آن باشد. البته، این مسئله از ترک خوردن سینه و افزایش جریان خون ناشی می‌شود و مشکل حادی نخواهد بود. در برخی موارد نادر، شیر قهوه‌ای و صورتی نشان دهنده ابتلا به بیماری عفونت سینه یا “ماستیت” است؛ که در چنین شرایطی، بهتر است به پزشک مراجعه شود.

رنگ سیاه شیر

معمولا سیاه رنگ شدن شیر مادر، به دلیل مصرف داروهای شیمیایی نظیر؛ مینوسیکلین است! البته، استفاده از این نوع دارو به صورت کوتاه مدت طی دوره شیردهی، بی‌خطر خواهد بود و عوارضی به دنبال نخواهد داشت.

رنگ سبز شیر مادر

یکی از مهم‌ترین و مرسوم‌ترین عواملی که باعث سبز رنگ شدن شیر مادر می‌شود؛ مصرف مواد خوراکی گیاهی مانند اسفناج است. همچنین، مصرف کلم بروکلی نیز باعث سبز شدن رنگ شیر می‌شود. یکی دیگر از مواد خوراکی که بر رنگ سبز شیر مادر تاثیرگذار است؛ استفاده از مکمل “کلرلا” است!

علت تغییر رنگ شیر مادر چیست؟

دلایل تغییر رنگ شیر مادر مختلف هستند؛ اما در برخی موارد، تغییر رنگ شیر مادر می‌تواند دلایل خطرناک و غیرطبیعی داشته باشد. به عنوان مثال؛ اگر رنگ شیر قهوه‌ای است، نشان دهنده مشکل تغذیه‌ای یا پزشکی خواهد بود. در چنین مواردی بهتر است حتما با پزشک متخصص مشورت کنید و در صورت نیاز، رژیم غذایی خود را تغییر دهید. در بخش زیر، به مهم‌ترین عواملی که می‌توانند سبب تغییر رنگ شیر مادر شوند، اشاره کرده‌ایم:

علت تغییر رنگ شیر مادر

  • مصرف سبزیجات سبز رنگ
  • خوردن غذاهای حاوی رنگ مصنوعی
  • منجمد کردن شیر
  • مصرف نمودن انواع ویتامین و داروهای شیمیایی
  • خوردن مواد غذایی حاوی بتاکاروتن مانند؛ کدو و هویج
  • مصرف نوشابه‌های رنگی

علاوه بر موارد ذکر شده، گاها ممکن است شیر مادر بی‌رنگ شود! علت بی رنگ بودن شیر مادر، مصرف زیاد آب و رقیق شدن شیر است. این نوع شیر، خواص آنچنانی نداشته و عموما باعث سیر شدن کودک نیز نمی‌شود.

ذخیره شیر مادر چه تاثیراتی بر رنگ آن دارد؟

گاها امکان دارد پس از دوشیدن و ذخیره کردن شیر، رنگ آن تغییر کند. در صورتی که شیر را در یخچال نگهداری می‌کنید، سطح آن خامه‌ای و زرد رنگ خواهد شد. نگهداری در یخچال، موجب غلیظ شدن شیرمادر می‌شود. همچنین، ممکن است سطح آن خامه‌ای شده و لایه‌های زیرین آن تقریبا آبی رنگ شوند.

رنگ طبیعی شیر مادر

لایه لایه شدن شیر به معنای خراب شدن آن نیست و می‌توانید همچنان از آن برای تغذیه فرزند خود استفاده کنید. بهتر است پیش از شیر دادن به نوزاد، بطری را تکان دهید تا لایه‌های مختلف آن با یکدیگر ترکیب شوند. نگهداری شیر مادر در فریزر نیز، باعث تغییر رنگ آن خواهد شد. شیر منجمد شده، معمولا زرد رنگ به نظر می‌رسد.

افزایش شیر مادر با قاووت شیرافزا

یکی از بهترین و مقوی‌ترین مکمل‌های خوراکی برای مادران شیرده، قاووت شیرافزا است! این مکمل نوعی شیرافزا طبیعی است که از سیاه‌دانه، کنجد، گندم، جو دوسر، خشخاش، شاهدانه، نارگیل، دارچین، زنیان، رازیانه و زنجبیل تهیه می‌شود. البته، این موارد تنها برخی از مواد تشکیل دهنده قاووت شیرافزا هستند!

قاووت خواص بسیاری دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، کمک به خوشمزه شدن شیر مادر است! همچنین، مصرف قاووت باعث افزایش قوای جسمی مادران پس از زایمان خواهد شد. در صورتی که تلخ شدن شیر مادر سبب کم اشتها شدن نوزاد شما شده است؛ می‌توانید با مصرف قاووت شیرافزا به بهبود طعم آن کمک بسزایی کنید.

شایان ذکر است که؛ خوردن قاووت مانع از ریزش مو و پوسیدگی دندان‌ها طی دوره شیردهی خواهد شد. به طور کلی، مصرف این مکمل ارگانیک باعث افزایش قوا و بهبود شرایط جسمی مادران در این دوران می‌شود. همچنین، شور شدن شیر مادر یکی از عواملی است که باعث کم اشتها شدن نوزاد شما خواهد شد. مصرف قاووت شیرافزا به رفع این مسئله کمک می‌کند. به منظور خرید قاووت با بهترین کیفیت، می‌توانید به وبسایت مسترقاووت مراجعه کنید و انواع محصولات را مشاهده نمائید!

علت بی رنگ بودن شیر مادر

کلام آخر؛ رنگ شیر مادر چه رنگی باید باشه؟

در این مطلب به بررسی دلایل تغییر رنگ شیر مادر و انواع رنگ شیر مادر پرداخته شد. رژیم غذایی می‌تواند تاثیر بسزایی بر رنگ شیر داشته باشد. همچنین، مصرف انواع داروها و مکمل غذایی نیز بر تغییر رنگ شیر اثرگذار خواهد بود. رنگ طبیعی شیر مادر، سفید، شیری و آبی است. البته، با مصرف سبزیجات، رنگ شیر سبز می‌شود. همچنین، رنگ شیر مادر طی دوره‌های مختلف شیردهی به نوزاد متغیر خواهد بود.

4 دیدگاه در “انواع رنگ های شیرمادر: راهنمای کامل تشخیص رنگ شیر + دلایل تغییر رنگ

  1. ستایش گفت:

    رنگ سبز شیر مادر به چه دلیل ایجاد می‌شود؟ آیا همیشه نشانه خطر است یا ممکن است فقط به خاطر رژیم غذایی باشد؟ لطفاً اطلاعات بیشتری در این مورد بدهید.

    1. پشتیبان مسترقاووت گفت:

      سلام وقت بخیر
      خوردن مقدار زیادی سبزیجات مانند اسفناج و کاهو ، یا مکمل خاصی به نام کلرلا می تواند باعث سبز شدن رنگ شیر مادر شود.

  2. parasto گفت:

    چطور می‌توانم بفهمم تغییر رنگ شیرم ناشی از عفونت است یا به علت مصرف غذاهای خاص؟ این مقاله توضیحات خوبی داده، اما به جزئیات بیشتری درباره تشخیص نیاز دارم

    1. پشتیبان مسترقاووت گفت:

      سلام وقت بخیر
      توضیحات مقاله کامل هست اگر مورد خاصی مد نظرتون هست میتونید به پشتیبانی مسترقاووت پیام بدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *